Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prognostische betekenis van HPV-ctDNA in patiënten met gevorderd anuscarcinoom

(0)2018-12-01 12:45   ( Nieuws )

Dr. Alice Bernard-TessierHPV wordt gezien in 90% van de squameus celcarcinomen van het anuskanaal (SCCA). Dr. Alice Bernard-Tessier (Institut Curie, Parijs) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de prognostische betekenis van HPV circulerend tumor DNA (ctDNA) in patiënten met HPV16-gerelateerd gevorderd SCCA. Ze publiceren de studie online in Clinical Cancer Research.1

De analyse is uitgevoerd in het cohort van de Epitopes-HPV02 studie, die de werkzaamheid van eerstelijns docetaxel plus cisplatine en fFU voor gevorderd SCCA heeft laten zien. De studie includeerde 57 patiënten, die voor aanvang van de chemotherapie en na voltooiing van de chemotherapie bloedmonsters afstonden. In 91,1% (95%-bti 81,1-96,2) van de baseline-samples werd HPV16-ctDNA aangetroffen. De niveaus van de ctDNA waren niet geassocieerd met patiëntkenmerken. Niveaus van ctDNA in baseline-samples lager dan de AUC-bepaalde afsnijwaarde waren geassocieerd met langere progressievrije overleving (HR 2,1; p=0,04). Onder de 36 patiënten die vijf maanden chemotherapie voltooiden werd residueel HPV-ctDNA aangetroffen in 38,9% van de patiënten. Detectie van HPV-ctDNA in post-chemotherapie samples was geassocieerd met kortere post-chemotherapie PFS (landmark analyse; mediaan 3,4 maanden versus niet-bereikt; HR 5,5; p<0,001) en vermindering van percentage één-jaars overleving (HR 7,0; p=0,02).

De onderzoekers concluderen dat deze prospectieve analyse een significante prognostische betekenis heeft laten zien van HPV-ctDNA voor eerstelijns chemotherapie en van HPV-ctDNA negativiteit na voltooiing van de chemotherapie. Gelet op de lage kosten en korte turnaround time van de bepaling is het bepalen van HPV-ctDNA een veelbelovende test voor het optimaliseren van het management van SCCA.

1.Bernard-Tessier A, Jeannot E, David G et al. Clinical validity of HPV circulating tumor DNA in advanced anal carcinoma: an ancillary study to the Epitopes-HPV02 trial. Clin Cancer Res 2018; epub ahead of print

Summary: A prospective ancillary study to the Epitopes-HPV02 trial found that in patients with advanced anal squamous cell carcinoma, HPV ctDNA level before first-line chemotherapy and HPV ctDNA negativity after completion of chemotherapy had significant prognostic impact. With limited cost and short turnaround time, this assay is a promising tool to optimize the therapeutic management of SCCA.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren