Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prognostische betekenis van MYC-rearrangement en translocatiepartner in DLBCL


Prof. Andreas RosenwaldMYC-rearrangement (MYC-R) is gezien in ongeveer tien procent van de DLBCLs, en was in veel studies geassocieerd met slechte prognose. Het is denkbaar dat de impact van MYC-R op de prognose wordt beïnvloed door het MYC-partnergen (immunoglobuline gen of niet-IG gen). Een analyse in een groot cohort van patiënten die deelnamen aan prospectieve studies of met gegevens in patiëntregisters in Europa en Noord-Amerika heeft de prognostische betekenis van MYC-R (single-, double-, of triple-hit status) in DLBCL geïnventariseerd binnen de context van het MYC-partergen. Prof. Andreas Rosenwald (Universiteit van Würzburg, Duitsland) en zijn collega’s van het multinationale Lunenburg Lymphoma Biomarker Consortium publiceren de analyse online in het Journal of Clinical Oncology.1


De onderzoekers identificeerden 5117 patiënten die werden behandeld met rituximab plus cytotoxische chemotherapie en prednison. Onder de patiënten waren er 2383 met biopsiemateriaal waarin MYC-R kon worden beoordeeld. MYC-R was aanwezig in biopten van 264 van 2383 patiënten (11%), en was geassocieerd met een significant kortere progressievrije overleving en overall survival. Deze associatie was beperkt tot de eerste 24 maanden na de diagnose. De ongunstige prognostische impact werd alleen gezien in patiënten met concurrent rearrangement van BCL2 en/of BCL6 en een IG-partner (HR 2,4; p<0,001).

De onderzoekers concluderen dat de negatieve prognostische impact van MYC-R in DLBCL voornamelijk wordt gezien in patiënten met MYC double-hit/triple-hit ziekte met een IG als translocatiepartner, en dat dit effect beperkt is tot de eerste twee jaar na de diagnose.

1.Rosenwald A, Bens S, Advani R et al. Prognostic significance of MYC rearrangement and translocation partner in diffuse large B-cell lymphoma: a study by the Lunenburg Lymphoma Biomarker Consortium. J Clin Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis in a cohort of 2,383 DLBCL patients found that the negative prognostic impact of MYC rearrangement was largely observed in patients with MYC double hit/triple hit disease in which MYC was translocated to an immunoglobuline gene partner, and that this effect was restricted to the first two years after diagnosis.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren