
De studie includeerde 1015 patiënten die tussen begin 2007 en eind 2017 in Boston chirurgie ondergingen voor BM. De meest-prevalente onderliggende tumoren waren longcarcinoom (43,9%), mammacarcinoom (14,4%), en melanoom (13,8%). De mediane OS voor het gehele cohort was 15,4 maanden (95%-bti 14,1-17,1) met de langste mediane OS voor patiënten met BM van mammacarcinoom (22,1 maanden; 95%-bti 17,8-30,3) en de kortste voor patiënten met colorectaalcarcinoom (10,6 maanden; 95%-bti 7,2-15,4). Significante prognostische factoren voor OS waren leeftijd, aantal lesies, extracraniële metastase op het moment van BM-diagnose, en Karnofsky performance status. Van de moleculaire factoren hadden alle driver-mutaties in longcarcinoom een gunstig effect (EGFR, ALK, en KRAS), was triple-negatieve status een ongunstige factor in mammacarcinoom, en was er geen effect van BRAF/NRAS-mutaties in melanoom.
De onderzoekers concluderen dat de studie de prognostische rol van de onderliggende tumor als prognostische factor voor OS in patiënten met BM onderstreept.
1.Kavouridis V, Harary M, Hulsbergen AFC et al. Survival and prognostic factors in surgically treated brain metastases. J Neuro-Oncol 2019; epub ahead of print
Summary: A study at Brigham and Women's Hospital (Boston) identified age, number of lesions, extracranial spread at diagnosis, and performance status as prognostic factors for overall survival in patients undergoing surgery for brain metastases.