Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prognostische waarde van serum alkalisch fosfatase in spinale metastatische ziekte

(0)2019-02-23 16:00   ( Nieuws )

Dr. Joseph SchwabAccurate preoperatieve inschatting van de overleving is vereist voor het maken van de geëigende behandelkeuzen voor patiënten met spinale metastatische ziekte. Een studie van patiënten van Massachusetts General Hospital en Brigham and Women’s Hospital, beide in Boston, heeft de prognostische waarde onderzocht van serum alkalisch fosfatase (AP) in deze patiënten. Dr. Joseph Schwab (MGH) en collega’s publiceren de studie online in het British Journal of Cancer.1

De studie includeerde 732 patiënten, van wie na negentig dagen 539 nog in leven waren (74,9%) en na een jaar nog 324 (45,7%). Van de patiënten in het eerste kwartiel van serum-AP (≤ 73 IU/l) waren na een jaar nog 78 in leven (57,8%) vergeleken met 31 (24,0%) van de patiënten in het hoogste kwartiel van serum-AP (> 140 IU/l). Preoperatieve serum-AP niveaus waren significant verhoogd in patiënten met meerdere spinale metastasen, niet-spinale botmetastase, en viscerale metastase, maar niet in patiënten met hersenmetastase. In multivariate analyse was verhoogd serum-AP een onafhankelijke prognostische factor voor overleving van patiënten met spinale metastatische ziekte.

De onderzoekers concluderen dat serum-AP geassocieerd is met preoperatieve metastatische belasting en een biomarker is voor overall survival in spinale metastatische ziekte.

1.Karhade AV, Thio QCBS, Kuverji M et al. Prognostic value of serum alkaline phosphatase in spinal metastatic disease. Br J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of patients of two tertiary care centers in Boston found that serum alkaline phosphatase is associated with preoperative metastatic tumor burden and is a biomarker for overall survival in spinal metastatic disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren