Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve analyse van associatie tussen vleesconsumptie en risico van maligniteiten


Cody WatlingHet volgen van een vegetarisch voedingspatroon wordt steeds meer populair, en er zijn enige aanwijzingen voor de veronderstelling dat vegetariërs een lager risico van maligniteiten zouden hebben dan vleeseters. Een prospective analyse onder deelnemers van de UK Biobank heeft deze veronderstelling getoetst. PhD-student Cody Watling (University of Oxford, UK) en collega’s publiceren de analyse in BMC Medicine.1

De analyse includeerde 472.377 deelnemers, die bij inclusie (2006-2010) vrij waren van maligniteiten. Op basis van door de deelnemers verstrekte informatie onderscheidden de onderzoekers 247.571 normaal-vleeseters, 205.385 laag-vleeseters, 10.696 viseters, en 8685 vegetariërs. Tijdens gemiddeld 11,4 jaar follow-up werden onder de deelnemers 54.961 incidentie maligniteiten waargenomen, waaronder 5882 colorectaalcarcinomen, 7537 postmenopauzale mammacarcinomen, en 9501 prostaatcarcinomen. Vergeleken met de normaal-vleeseters hadden laag-vleeseters (HR 0,98; 95%-bti 0,96-1,00), viseters (0,90; 0,84-0,96), en de vegetariërs (0,86; 0,80-0,93) verlaagd risico van any cancer. Mannelijke laag-vleeseters hadden vergeleken met mannelijke normaal-vleeseters een verlaagd risico van colorectaalcarcinoom (0,91; 0,86-0,96), en vrouwelijke vegetariërs hadden vergeleken met vrouwelijk normaal-vleeseters een verlaagd risico van postmenopauzaal mammacarcinoom (0,82;0,68-0,99), een verlaging die niet-significant werd na correctie voor body mass index (0,87; 0,72-1,05). Vergeleken bij mannelijke normaal-vleeseters hadden viseters (0,80; 0,65-0,99) en vegetariërs (0,69-0,89) verlaagd risico van prostaatcarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat vleesconsumptie geassocieerd was met verhoogd risico van maligniteiten, hoewel het niet duidelijk is of deze associatie causaal was of berustte op residuele confounding of verschillen in detectie van maligniteiten.

1.Watling CZ, Schmidt JA, Dunneram Y et al. Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC Medicine 2022;20:73

Summary: A prospective analysis of UK Biobank participants found that low meat-eaters compared to regular meat-eaters had a lower risk of colorectal cancer, while vegetarian women compared to regular meat-eating women had a lower risk of postmenopauzal breast cancer. Compared to regular meat-eaters lower risk of all cancers was seen in low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians. It is not clear whether this reflects any causal relationships or is due to other factors such as residual confounding or differences in cancer detection.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren