Het volgen
van een vegetarisch voedingspatroon wordt steeds meer populair, en er zijn
enige aanwijzingen voor de veronderstelling dat vegetariërs een lager risico
van maligniteiten zouden hebben dan vleeseters. Een prospective analyse onder
deelnemers van de UK Biobank heeft deze veronderstelling getoetst. PhD-student
Cody Watling (University of Oxford, UK) en collega’s publiceren de analyse in BMC Medicine.1
De analyse
includeerde 472.377 deelnemers, die bij inclusie (2006-2010) vrij waren van
maligniteiten. Op basis van door de deelnemers verstrekte informatie
onderscheidden de onderzoekers 247.571 normaal-vleeseters, 205.385
laag-vleeseters, 10.696 viseters, en 8685 vegetariërs. Tijdens gemiddeld 11,4
jaar follow-up werden onder de deelnemers 54.961 incidentie maligniteiten
waargenomen, waaronder 5882 colorectaalcarcinomen, 7537 postmenopauzale
mammacarcinomen, en 9501 prostaatcarcinomen. Vergeleken met de
normaal-vleeseters hadden laag-vleeseters (HR 0,98; 95%-bti 0,96-1,00),
viseters (0,90; 0,84-0,96), en de vegetariërs (0,86; 0,80-0,93) verlaagd risico
van any cancer. Mannelijke laag-vleeseters
hadden vergeleken met mannelijke normaal-vleeseters een verlaagd risico van
colorectaalcarcinoom (0,91; 0,86-0,96), en vrouwelijke vegetariërs hadden
vergeleken met vrouwelijk normaal-vleeseters een verlaagd risico van
postmenopauzaal mammacarcinoom (0,82;0,68-0,99), een verlaging die
niet-significant werd na correctie voor body mass index (0,87; 0,72-1,05).
Vergeleken bij mannelijke normaal-vleeseters hadden viseters (0,80; 0,65-0,99)
en vegetariërs (0,69-0,89) verlaagd risico van prostaatcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat vleesconsumptie
geassocieerd was met verhoogd risico van maligniteiten, hoewel het niet
duidelijk is of deze associatie causaal was of berustte op residuele
confounding of verschillen in detectie van maligniteiten.
1.Watling
CZ, Schmidt JA, Dunneram Y et al. Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and
vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC Medicine
2022;20:73
Summary: A prospective analysis of UK Biobank participants found that low meat-eaters
compared to regular meat-eaters had a lower risk of colorectal cancer, while
vegetarian women compared to regular meat-eating women had a lower risk of
postmenopauzal breast cancer. Compared to regular meat-eaters lower risk of all
cancers was seen in low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians. It is not
clear whether this reflects any causal relationships or is due to other factors
such as residual confounding or differences in cancer detection.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)