
De analyse includeerde 692.176 deelneemsters van de Britse Million Women Study, 470.780 deelnemers van de Amerikaanse NIH-AARP Study, en 99.148 deelnemers van de Amerikaanse PLCO Study. De leeftijd van de deelnemers bij inclusie in de studies was gemiddeld 60,6 jaar (SD 5,5), en de totale follow-up was 15,4 miljoen persoonsjaren (gemiddeld 12,2 jaar per deelnemer). Tijdens de follow-up werden in het gecombineerde cohort 2313 incidente gevallen van glioom gezien, op de gemiddelde deelnemerleeftijd van 68,2 jaar (SD 6,4).
De onderzoekers bepaalden de associatie van de incidentie van glioom met gecombineerde en gewogen inname van vijftien voedingsmiddelengroepen, veertien nutriënten, en drie voedingspatronen. Er was een zwakke positieve associatie tussen hogere consumptie van alle soorten fruit tezamen, alleen citrusfruit, en voedingsvezel met het risico van glioom , en eveneens een positieve associatie van healthy dietary patterns met het risico van glioom. Na exclusie van de eerste vijf jaar follow-up waren er geen associaties. Er was weinig evidentie voor heterogeniteit tussen de drie studies, en evenmin voor heterogeniteit tussen geslachten.
De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat er weinig of geen betrouwbare aanwijzingen zijn voor associaties tussen voedingsgewoonten en het risico van glioom.
1.Kuan AS, Green J, Kitahara CM et al. Diet and risk of glioma: combined analysis of three large prospective studies in the UK and USA. Neuro-Oncol 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis of three large prospective studies (15.4 million person-years of follow-up) found that only little, if any, association exists between major food groups, nutrients, or common healthy dietary patterns and glioma incidence.