Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve cohortstudie van lange-termijn incidentie van hematologische maligniteiten na bariatrische chirurgie

(0)2023-09-14 15:00   ( Nieuws )

Dr. Magdalena TaubeBariatrische chirurgie in mensen met obesitas is geassocieerd met verlaagd risico van maligniteiten. Er zijn tot op heden geen prospectieve studies gepubliceerd van de associatie van bariatrische chirurgie met het risico van specifiek hematologische maligniteiten. Een analyse in het cohort van de prospectieve Swedish Obese Subjects studie heeft deze associatie onderzocht. Dr. Magdalena Taube (Universiteit van Gothenburg) en collega’s publiceren de studie in The Lancet Healthy Longevity.1

De studie includeerde patiënten in de leeftijd van 37 tot en met 60 jaar en een BMI 34 kg/m2 of hoger in mannen of 38 kg/m2 in vrouwen, die bariatrische chirurgie (n=2007) of gebruikelijke zorg (UC; n-2040) ondergingen in 480 centra in Zweden. Tijdens de follow-up werd een hematologische maligniteit gediagnostiseerd in 34 patiënten in de chirurgiegroep en 51 patiënten in de UC-groep (HR 0,60; p=0,020). Overlijden aan hematologische maligniteit was ook significant meer frequent in de UC-groep (HR 0,22; p=0,017). Het tegen hematologische maligniteit beschermende effect van bariatrische chirurgie  werd gedreven door vrouwen: bariatrische chirurgie was geassocieerd met verlaagde incidentie van hematologische maligniteiten in vrouwen (HR 0,44; p=0,002) maar niet in mannen (HR 1,35; p=0,489; p voor interactie 0,031).

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met ernstige obesitas bariatrische chirurgie geassocieerd was met verlaagde incidentie van hematologische maligniteiten, met name onder vrouwen.

1.Sjöholm K, Andersson-Assarsson JC, Kristensson FM et al. Long-term incidence of haematological cancer after bariatric surgery or usual care in the Swedish Obese Subjects study: a prospective cohort study. Lancet Healthy Longevity 2023; epub ahead of print

Summary: Analysis in the cohort of the prospective Swedish Obese Subjects study found that bariatric surgery was associated with a reduced incidence of hematological cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren