Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve evaluatie van smaakfunctie in patiënten die IMRT krijgen voor hoofd-halscarcinoom

(0)2022-05-27 15:00   ( Nieuws )

De meerderheid van de patiënten die radiotherapie krijgen voor hoofd-halscarcinoom (HNC) ervaren smaakdysfunctie (TD). Er zijn echter weinig prospectief verzamelde gegevens over TD in deze setting, met name in het tijdperk van intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (IMRT). Een prospectieve cohortstudie in Chang Gung Memorial Hospital (Chiayi, Taiwan) heeft TD in IMRT-behandelde HNC-patiënten geïnventariseerd. Prof. Miao-Fen Chen en collega’s publiceren de studie in JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.1


De studie includeerde 78 mannen en 9 vrouwen (gemiddelde leeftijd 58 jaar; range 31-80) die IMRT kregen voor HNC. De smaakfunctie werd bepaald met de whole-mouth solution method voor de smaken zout, zoet, zuur, en bitter. Het percentage patiënten met TD was 91,9% tijdens IMRT; 75,9% een week na IMRT; 33,3% drie maanden na IMRT; 8,9% zes maanden na IMRT; en 6,7% twaalf maanden na IMRT. Hogere mondholtedosering was geassocieerd met hoger percentage patiënten met TD na drie maanden.

De onderzoekers concluderen dat de meeste HNC-patiënten tijdens en korte tijd na IMRT TD ervoeren, maar dat slechts een gering percentage van de patiënten lange-termijn TD rapporteerde. Verlaging van de mondholtedosering zou geassocieerd kunnen zijn met vroeg herstel van de smaakfunctie na IMRT.

1.Chen W-C, Hsu C-M, Tsai Y-T et al. Prospective evaluation of taste function in patients with head and neck cancer receiving intensity-modulated radiotherapy. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2022.0850



Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren