De
meerderheid van de patiënten die radiotherapie krijgen voor hoofd-halscarcinoom
(HNC) ervaren smaakdysfunctie (TD). Er zijn echter weinig prospectief
verzamelde gegevens over TD in deze setting, met name in het tijdperk van
intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (IMRT). Een prospectieve cohortstudie in
Chang Gung Memorial Hospital (Chiayi, Taiwan) heeft TD in IMRT-behandelde
HNC-patiënten geïnventariseerd. Prof. Miao-Fen Chen en collega’s publiceren de studie in JAMA Otolaryngology – Head
& Neck Surgery.1
De studie
includeerde 78 mannen en 9 vrouwen (gemiddelde leeftijd 58 jaar; range 31-80)
die IMRT kregen voor HNC. De smaakfunctie werd bepaald met de whole-mouth solution method voor de
smaken zout, zoet, zuur, en bitter. Het percentage patiënten met TD was 91,9%
tijdens IMRT; 75,9% een week na IMRT; 33,3% drie maanden na IMRT; 8,9% zes
maanden na IMRT; en 6,7% twaalf maanden na IMRT. Hogere mondholtedosering was geassocieerd met hoger percentage patiënten met TD na drie maanden.
De
onderzoekers concluderen dat de meeste HNC-patiënten tijdens en korte tijd na
IMRT TD ervoeren, maar dat slechts een gering percentage van de patiënten
lange-termijn TD rapporteerde. Verlaging van de mondholtedosering zou
geassocieerd kunnen zijn met vroeg herstel van de smaakfunctie na IMRT.
1.Chen
W-C, Hsu C-M, Tsai Y-T et al. Prospective
evaluation of taste function in patients with head and neck cancer receiving
intensity-modulated radiotherapy. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2022.0850
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)