Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve multicenterstudie voor valideren van NOMAT-model


Chirurgie voor atypische borstlesies (ABLs) kan in een substantieel percentage van de patiënten overbodig zijn. Het Franse NOMAT-model is ontwikkeld om op basis van leeftijd, complete radiologische target-lesie excisie na biopsie, en focus size de waarschijnlijkheid van maligniteit bij chirurgie voor ABLs te voorspellen. Een prospectieve multicenterstudie in Frankrijk heeft het model gevalideerd. Prof. Catherine Uzan (Sorbonne Universiteit, Parijs) en collega’s publiceren de studie in Annals of Surgical Oncology.1


De studie includeerde 300 patiënten met in dertien Franse centra vastgestelde ABLs, onder wie 195 met atypische ductale hyperplasie (ADH). Het NOMAT-model kon gebruikt worden in 287 van deze patiënten. De vrouwen ondergingen draadjes-geleide gelokaliseerde lumpectomie. Invasief carcinoom werd vastgesteld in 12 patiënten en DCIS in 43 (tezamen 19% van alle ABLs en 25% van alleen ADH). Het oppervlak onder de ROC was 0,64 (95%-bti 0,58-0,69) voor alle ABLs en 0,63 (95%-bti 0,56-0,70) voor alleen ADH. Bij een vooraf-gespecificeerde drempelwaarde van 20% voorspelde waarschijnlijkheid van maligniteit was de NPV 82% voor alle ABLs en 77% voor ADHs. Bij een drempelwaarde van 10% was de NPV 89% voor alle ABLs en 85% voor de ADHs. Bij deze drempelwaarde had 58% van de ABL-populatie en 54% van de ADH-populatie chirurgie kunnen vermijden ten kosten van het missen van twee invasieve carcinomen.

De onderzoekers concluderen dat toepassing van het NOMAT-model zou kunnen resulteren in het vermijden van onnodige chirurgie door vrouwen met ABLs, inclusief vrouwen met ADH.

1.Uzan C, Mazouni C, Rossonu C et al. Prospective multicenter study validate a prediction model for surgery uptake among women with atypical breast lesions. Ann Surg Oncol 2020; epub ahead of print

Summary: A prospective multicenter study in France validated the NOMAT model that predicts cancer at surgery in women with atypical breast lesions. The model could be used to avoid unnecessary surgery in women with ABL, including patients with atypical duct hyperplasia.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren