Dr.
Pierre-Antoine Dugué (University of Melbourne) en collega’s hebben een analyse
uitgevoerd van de associaties van voedingsgewoonten en het risico van
urotheelcelcarcinoom (UCC). Ze publiceren de uitkomsten van de analyse online in het International
Journal of Cancer.1 De analyse is gebaseerd op gegevens van
deelnemers aan de Melbourne Collaborative
Cohort Study. Bij inclusie in de studie tussen 1990 en 1994 gaven meer dan
41.000 inwoners van Melbourne informatie over onder meer hun voedingsgewoonten.
Tijdens follow-up van mediaan 21,3 jaar werd UCC gediagnostiseerd in 379
deelnemers.
De
onderzoekers beoordeelden de voedingsgewoonten van de deelnemers aan de hand
van drie veelgebruikte scoringsmethoden: de Mediterranean Diet Score (MDS), de
Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI 2010) en de Dietary Inflammatory
Index (DII). Voor iedere deelnemer berekenden de onderzoeker een metascore van
deze drie scores. Voor het risico van overall UCC waren er geen statistisch
significante associaties met de scores. Gezondere voeding was wel geassocieerd
met verlaagd risico van invasief UCC (MDS: HR 0,86; 95%-bti 0,74-1,00;
metascore: HR 0,84; 95%-bti 0,71-0,98) maar was niet geassocieerd met het risico
van oppervlakkig UCC. De resultaten waren consistent maar zwakker voor DII en
AHEI-2010. Er waren enige aanwijzingen voor effectmodificatie door roken, met
name voor de metascore (huidige en voormalige rokers bij inclusie HR 0,77;
nooit-rokers HR 1,01).
De
onderzoekers concluderen dat een gezonde voeding kan beschermen tegen invasief
UCC, maar niet tegen oppervlakkig UCC.
1.Dugué P-A, Hodge AM, Brinkman MT et
al. Association between selected dietary scores and the risk of urothelial cell
carcinoma: A prospective cohort study. Int J Cancer 2016; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)