
De studie is uitgevoerd in de cohorten van de Nurses’ Health Study (121.700 vrouwen, follow-up sinds 1976), de Nurses’ Health Study II (30.000 vrouwen, follow-up sinds 1996), en de Health Professionals Follow-up Study (51.500 mannen, follow-up sinds 1986). Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten, waaronder de consumptie van thee en koffie. Tijdens de follow-up waren er in de cohorten tezamen 554 incidente gevallen van glioom (256 in NHS, 87 in NHSII, en 211 in HPFS). In de gepoolde cohorten was consumptie van meer dan twee koppen thee per dag, vergeleken met minder dan één kop per week, geassocieerd met verlaagd risico van glioom (HR 0,73; p trend = 0,05). Deze associatie was niet statistisch significant voor alleen vrouwen (HR 0,74; p trend = 0,11) of alleen mannen (HR 0,70; p trend = 0,30). Het risico van glioom was niet geassocieerd met gecaffeïneerde koffie, gedecaffeïneerde koffie, of total coffee.
De onderzoekers concluderen dat de studie een borderline inverse associatie liet zien tussen consumptie van thee en het risico van glioom. Er was geen associatie tussen consumptie van koffie en het glioomrisico.
1.Cote DJ, Bever AM, Wilson KM et al. A prospective study of tea and coffee intake and risk of glioma. Int J Cancer 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis in the cohorts of the Nurses’ Health Study, the Nurses’ Health Study II, and the Health Professionals Follow-up Study found a borderline inverse association between tea consumption and risk of glioma in the pooled cohorts, but not in the separate cohorts. There was no association between coffee consumption and glioma risk.