Het is
denkbaar dat voedingsgewoonten van invloed kunnen zijn op het risico van
colorectaalcarcinoom (CRC). De prospectieve Singapore Chinese Health Study
heeft de associatie geïnventariseerd tussen inname van antioxidanten met de
voeding en het CRC-risico. Dr. Hung Luu (University of Pittsburgh, PA) en
collega’s publiceren de studie in het International Journal of
Cancer.1
De studie
includeerde 61.321 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar, die bij
inclusie vrij waren van maligniteiten. Bij inclusie gaven de deelnemers
informatie over hun voedingsgewoonten. De onderzoekers berekenden voor iedere
deelnemer een score voor de inname van antioxidanten aan de hand van de gevalideerde
Composite Dietary Antioxidant Index
(vitamines A, C, en E, mangaan, seleen, en zink). Tijdens gemiddeld 17,5 jaar
follow-up werd in 2140 deelnemers CRC gediagnostiseerd. Vergeleken met het
kwartiel met de laagste CDAI was de CRC-HR 0,94 (95%-bti 0,83-1,07) in kwartiel
twee; 0,86 (0,75-1,00) in kwartiel drie; en 0,80 (0,66-0,98) in kwartiel vier
(p voor trend 0,02). Deze inverse associatie tussen CDAI en CRC-risico was niet-significant
sterker onder vrouwen dan mannen, onder deelnemers zonder dan met diabetes, onder
deelnemers zonder dan met CRC-familiegeschiedenis, en onder deelnemers met
overgewicht of obesitas dan onder deelnemers met normaal gewicht.
De onderzoekers
concluderen dat inname van voldoende antioxidanten met de voeding het risico van
CRC in de algemene bevolking kan verlagen.
1.Yu
Y-C, Paragomi P, Wang R et al. Composite
Dietary Antioxidant Index and the risk of colorectal cancer: findings from the
Singapore Chinese Health Study. Int J Cancer 2022; epub ahead of print
Summary: The
prospective Singapore Chinese Health Study found that intake of dietary antioxidants was
associated with decreased risk of colorectal cancer (highest versus lowest
quartile of intake HR 0.80; 95% CI -.66-0.98).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)