Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van associatie van voedingsinname van antioxidanten met risico van colorectaalcarcinoom


Dr. Hung LuuHet is denkbaar dat voedingsgewoonten van invloed kunnen zijn op het risico van colorectaalcarcinoom (CRC). De prospectieve Singapore Chinese Health Study heeft de associatie geïnventariseerd tussen inname van antioxidanten met de voeding en het CRC-risico. Dr. Hung Luu (University of Pittsburgh, PA) en collega’s publiceren de studie in het International Journal of Cancer.1

De studie includeerde 61.321 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar, die bij inclusie vrij waren van maligniteiten. Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten. De onderzoekers berekenden voor iedere deelnemer een score voor de inname van antioxidanten aan de hand van de gevalideerde Composite Dietary Antioxidant Index (vitamines A, C, en E, mangaan, seleen, en zink). Tijdens gemiddeld 17,5 jaar follow-up werd in 2140 deelnemers CRC gediagnostiseerd. Vergeleken met het kwartiel met de laagste CDAI was de CRC-HR 0,94 (95%-bti 0,83-1,07) in kwartiel twee; 0,86 (0,75-1,00) in kwartiel drie; en 0,80 (0,66-0,98) in kwartiel vier (p voor trend 0,02). Deze inverse associatie tussen CDAI en CRC-risico was niet-significant sterker onder vrouwen dan mannen, onder deelnemers zonder dan met diabetes, onder deelnemers zonder dan met CRC-familiegeschiedenis, en onder deelnemers met overgewicht of obesitas dan onder deelnemers met normaal gewicht.

De onderzoekers concluderen dat inname van voldoende antioxidanten met de voeding het risico van CRC in de algemene bevolking kan verlagen.

1.Yu Y-C, Paragomi P, Wang R et al. Composite Dietary Antioxidant Index and the risk of colorectal cancer: findings from the Singapore Chinese Health Study. Int J Cancer 2022; epub ahead of print

Summary: The prospective Singapore Chinese Health Study found that intake of dietary antioxidants was associated with decreased risk of colorectal cancer (highest versus lowest quartile of intake HR 0.80; 95% CI -.66-0.98).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren