Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van oculaire hypertensie in kinderen met ALL


Prof. Ronit NirelDe meeste protocollen voor ALL in kinderen omvatten hoge-dosering steroïdentherapie. Een bekende bijwerking van hoge-dosering steroïden is significante verhoging van de intraoculaire druk (IOP), die kan resulteren glaucomateuze optische-neuropatie. Aangezien kinderen met ALL niet routinematig IOP-bepalingen ondergaan is de noodzaak van IOP-monitoring en behandeling van hoge IOP niet duidelijk. Een prospectieve studie in Israël heeft het voorkomen van oculaire hypertensie in kinderen met ALL geïnventariseerd. Prof. Ronit Nirel (Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem) en collega’s publiceren de studie in het British Journal of Haematology.1

De studie includeerde 90 kinderen met nieuw-gediagnostiseerd ALL. De IOP werd bepaald bij diagnose, halverwege tijdens de inductietherapie, en aan het eind van de inductietherapie. Bij diagnose werd hoge IOP gezien in 36 kinderen (40%). Op enig moment tijdens de behandeling werd oculaire hypertensie (IOP hoger dan 21 mm Hg) gezien in 64 patiënten (71%) en de prevalentie van oculaire hypertensie nam toe tijdens de inductietherapie. Dertien kinderen (14%) kregen IOP-reductietherapie; in geen van de patiënten was chirurgie vereist.In multivariate analyse was dexamethasonbehandeling een significante risicofactor voor oculaire hypertensie, en onder kinderen met hoge IOP bij diagnose was hoge BMI een additionele risicofactor.

De onderzoekers concluderen dat kinderen met ALL een hoog risico hebben van hoge IOP. Routinematige evaluatie van de IOP tijdens steroïdentherapie is van belang om vroege interventie en preventie van permanente oogschade mogelijk te maken.

1.Elevated intraocular pressure in children with acute lymphoblastic leukaemia: a prospective study. Br J Haematol 2021; epub ahead of print

Summary: A prospective study in Israel found that 40% of children with ALL had elevated intraocular pressure at diagnosis, and ocular hypertension at any time point during treatment was seen in 71%. The authors conclude that routine evaluation of IOP during steroid therapy in children with ALL is important to allow for early intervention which may prevent permanent ocular damage.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren