Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Rasgebonden biologische verschillen onder luminal A en basal-like mammacarcinomen

(0)2017-12-13 17:00   ( Nieuws )

Dr. Melissa TroesterDr. Melissa Troester (University of North Carolina, Chapel Hill) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van rasgebonden verschillen in de expressie van acht genen in luminal A en basal-like mammacarcinomen van 478 blanke en 495 zwarte vrouwen die deelnamen aan de Carolina Breast Cancer Study, en van de associaties van deze expressie met het risico van recidief. Ze publiceren de analyse online in Breast Cancer Research.1 De onderzoekers bepaalden in tumormonsters het PAM50-subtype en de expressie van acht genen met in eerdere studies gebleken associaties met uitkomsten: ACOX2, MUC1, FAM177A1, GSTT2, PSPH, PSPHL, SQLE, en TYMS. In deze studies was gezien dat ACOX2 en MUC1good prognosis genes’ zijn (hoge expressie geassocieerd met betere uitkomsten), en dat de zes andere genen ‘bad prognosis genes’ zijn.

De figuur laat zien dat hoge expressie (hoger dan de mediaan) versus lage expressie van ACOX2 en MUC1 inderdaad geassocieerd was met minder frequent optreden van recidief, en dat hoge expressie van de zes andere genen geassocieerd was met meer frequent optreden van recidief. Er waren geen rasgebonden verschillen in de expressie van ACOX2, FAM177A1, en PSPH, maar in zwarte vergeleken met blanke vrouwen was er een significant hogere expressie van de overige bad prognosis genes, en een significant lagere expressie van het andere good prognosis gene.

De onderzoekers concluderen dat rasgebonden verschillen in genexpressie van de carcinomen kunnen bijdragen aan de waargenomen overlevingsdispariteit tussen zwarte en blanke vrouwen met luminal A en basal-like mammacarcinoom.

1. Parada H, Sun X, Fleming JM et al. Race-associated biological differences among luminal A and basal-like breast cancers in the Carolina Breast Cancer Study. Breast Cancer Res 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren