Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Recidief van mammacarcinoom in jonge vrouwen

(0)2019-04-30 15:05   ( Nieuws )

Dr. Simona CimaMammacarcinoom in jonge vrouwen heeft slechtere uitkomsten dan mammacarcinoom in oudere patiënten. Dit hangt samen met een meer frequente diagnose van agressieve typen van de ziekte in jongere vrouwen, zoals triple-negatieve en HER2-positieve ziekte. Het is niet duidelijk of na correctie voor dit verschil de uitkomsten van mammacarcinoom in jonge vrouwen nog steeds slechter zijn dan in oudere vrouwen. Een studie van het Istituto Oncologico Svizzera Italiana (Bellinzona) heeft het optreden van recidief geïnventariseerd in richtlijn-conform behandelde jonge patiënten. Dr. Simona Cima presenteert de studie op het ESMO Breast Cancer Congress dat morgen in Berlijn begint.

De studie includeerde 381 vrouwen in de leeftijd van 23 tot en met 50 jaar (mediaan 45), met een diagnose stadium I tot en met III mammacarcinoom tussen begin 2010 en eind 2017. De mediane follow-up was 45,6 maanden (range 1 tot 105). Tweeëntwintig patiënten raakten lost to follow-up. Onder de overige patiënten werd recidief gezien in 7,6% (locoregionaal 3,7%; distante metastase 1,6%; beide 2,4%) en overleden negen patiënten (2,5%). De meest-frequente locatie van locoregionaal recidief was de ipsilaterale borst (elf patiënten). Twee patiënten ontwikkelden een tumor in de contralaterale borst. Het mediane interval tot recidief was 31 maanden (range 3 tot 87). Het drie- en vijf-jaars risico van locoregionaal recidief was 4,7% en 9,5%. De drie- en vijf-jaars ziektevrije overleving was 94,3% en 91,2%. De vijf-jaars overall survival was 93,3%.

De onderzoekers concluderen dat in dit jonge volgens de richtlijnen behandelde cohort het optreden van recidief niet opvallend verschilde van wat is gepubliceerd voor groepen oudere patiënten. ESMO spokesperson dr. Matteo Lambertini concludeert dat richtlijn-aanbevolen behandeling dient te worden gegeven aan alle patiënten met mammacarcinoom ongeacht hun leeftijd.

1.Cima S et al. ESMO Breast Cancer Congress 2019, abstr 102P_PR

Summary: An analysis of patients in Switzerland, to be presented at the ESMO Breast Cancer Congress beginning tomorrow in Berlin, studied recurrences of breast cancer in young women (up to 50 years of age). During median 45.6 months follow-up tumor relapse occurred in 7.6%. Locoregional was seen in 3.7%, distant metastasis in 1.6%, and both in 2.4%. The 5-years overall survival was 93,3%. The authors conclude that in this young cohort, receiving guideline-recommended treatment, recurrences do not differ from those published for older women.

(for the abstract, click on the link and scroll down)

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren