Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Retrospectieve studie van diffuus intrinsiek ponsglioom in België

(0)2021-05-03 15:00   ( Nieuws )

Tags

DIPG  

Prof. Sandra JacobsDiffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG) is een agressieve maligniteit, die vooral in kinderen wordt gezien. Een multicenter retrospectieve studie in België heeft de incidentie en behandelingen voor DIPG gedurende de afgelopen kwart eeuw geïnventariseerd. Prof. Sandra Jacobs (UZ Leuven) en collega’s publiceren de studie in het Journal of Neuro-Oncology.1

In de registers van acht Belgische pediatrisch-oncologiecentra identificeerden de onderzoekers 100 patiënten met DIPG voor de leeftijd van negentien jaar. Voor 87 patiënten waren complete dossiers beschikbaar. De incidentie van DIPG over de periode van begin 1994 tot eind 2018 was 1,8 per miljoen personen jonger dan negentien jaar, maar de incidentie over de laatste vijf jaar van de studieperiode was toegenomen tot 3,1 per miljoen. Biopsie bij diagnose werd uitgevoerd in 52% van de patiënten. Onder acht patiënten met genomische data waren er zes met de H3 K27M-mutatie. Bijna 60% van de patiënten kreeg chemotherapie, zonder een duidelijk overlevingsvoordeel. Eén op de acht patiënten werd behandeld in het kader van een studie. Het percentage patiënten dat biopsie en chemotherapie onderging liep aanzienlijk uiteen tussen de centra. De gemiddelde progressievrije overleving was 4,87 maanden en de gemiddelde overall survival was 10,49 jaar.

De onderzoekers concluderen dat de incidentie van nieuwe DIPG-diagnosen in België toeneemt, en dat er aanzienlijke heterogeniteit in behandelingsbenadering tussen verschillende centra is.

1.Ruttens D, Messiaen J, Ferster A et al. Retrospective study of diffuse intrinsic pontine glioma in the Belgian population: a 25 year experience. J Neuro-Oncol 2021; epub ahead of print

Summary: A multicenter retrospective study in Belgium found an increase in new diffuse intrinsic pontine glioma diagnoses over the past 25 years, and substantial heterogeneity in treatment approaches between different centers.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren