Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico van diabetes na para-aortische bestraling voor testiscarcinoom

(0)2018-10-10 11:50   ( Nieuws )

Dr. Michael SchaapveldIn overlevers van maligniteiten tijdens de jeugd is het risico van diabetes verhoogd na bestraling naar de pancreas. Of er een vergelijkbare associatie bestaat in overlevers van testiscarcinoom (TC) is niet eerder onderzocht. Dr. Michael Schaapveld (NKI) en collega’s hebben een studie van dit onderwerp uitgevoerd. Ze publiceren de studie online in het British Journal of Cancer.1

De studie includeerde 2998 tenminste één jaar overlevers van TC, die tussen 1976 en 2007 voor de leeftijd van vijftig jaar orchidectomie met of zonder radiotherapie ondergingen. Gedurende mediaan 13,4 jaar follow-up werd diabetes vastgesteld in 161 van deze overlevers. Voor alle overlevers tezamen was het risico van diabetes niet hoger dan voor de algemene bevolking (SIR 0,9; 95%-bti 0,7-1,1). In de groep patiënten die para-aortische radiotherapie hadden gekregen was na correctie voor leeftijd het risico van diabetes een factor 1,66 hoger (95%-bti 1,05-2,62) dan in de groep patiënten die geen para-aortische radiotherapie hadden gekregen. Het extra risico nam toe met toenemende stralingsdosering.

De onderzoekers concluderen dat onder TC-overlevers toevoeging van para-aortische radiotherapie aan chirurgie geassocieerd was met verhoogd risico van diabetes.

1.Groot HJ, Gietema JA, Aleman BMP et al. Risk of diabetes after para-aortic radiation for testicular cancer. Br J Cancer 2018; epub ahead of print

Summary: A study in The Netherlands found that among survivors of testicular cancer, surgery with para-aortic radiation, compared to surgery only, was associated with increased risk of diabetes.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren