Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico van hematologische maligniteiten als gevolg van CT-stralingsblootstelling onder jongeren


Prof. Elisabeth CardisIeder jaar ondergaan meer dan een miljoen Europese kinderen computed tomography (CT)-scans. Het is bekend dat blootstelling aan matige- tot hoge-dosering ioniserende straling een risicofactor is voor hematologische maligniteiten, maar het risico bij CT-scan doseringen is niet duidelijk. Follow-up van het EPI-CT cohort (948.174 personen in negen Europese landen die voor de leeftijd 22 jaar CT-scans ondergingen) heeft dit risico geïnventariseerd. Prof. Elisabeth Cardis (Pompeu Fabra Universiteit, Barcelona) en collega’s publiceren de follow-up in Nature Medicine.1

De onderzoekers berekenden de stralingsdoseringen naar het beenmerg op basis van gescande lichaamsdelen, patiëntkenmerken, en CT-parameters. Er was een associatie tussen de cumulatieve dosering en het risico van alle hematologische maligniteiten, met excess relatief risico van 1,96 (95%-bti 1,10-3,12) per 100 mGy. Er waren vergelijkbare resultaten voor lymfoïde en myeloïde maligniteiten. De onderzoekers berekenen dat voor elke 10.000 kinderen die vandaag een CT-scan ondergaan (gemiddelde dosering 8 mGy) één tot twee personen in de komende twaalf jaar een hematologische maligniteit zullen ontwikkelen die toe te schrijven valt aan de stralingsblootstelling.

De onderzoekers concluderen dat deze resultaten suggereren dat stralingsblootstelling op het niveau van CT-scans onder kinderen, adolescenten, en jongvolwassenen geassocieerd is met verhoogd risico van hematologische maligniteiten.

1.Bosch de Basea Gomez M, Thierry-Chef I, Harbron R et al. Risk of hematological malignancies from CT radiation exposure in children adolescents and young adults. Nature Med 2023-02620-0

Summary: Follow-up of the EPI-CT cohort found increased risk of hematological malignancies attributable to CT radiation exposure among children, adolescents, and young adults.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren