Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico van preterme geboorte in kinderen van overlevers van CNS-tumoren tijdens de jeugd


Dr. Jianguang JiVerbeteringen in de diagnose en behandeling van CNS-tumoren in kinderen en adolescenten hebben geresulteerd in een toegenomen aantal overlevers in de reproductieve leeftijd. Het is niet duidelijk of een geschiedenis van CNS-tumor van invloed is op zwangerschapsuitkomsten. Een studie in Zweden heeft de associatie onderzocht tussen kind zijn van een ouder met geschiedenis van CNS-tumor op jeugdige leeftijd en het risico van preterm geboren worden (PTB). Dr. Jianguang Ji (Skåne Universiteitsziekenhuis, Malmö) en collega's publiceren de studie online in het International Journal of Cancer.1

De onderzoekers identificeerden in Zweden-brede registers 1369 kinderen van ouders die overlevers waren van childhood or adolescent CNS tumors. Deze kinderen werden 1:5 gematcht met kinderen van ouders zonder CNS-tumorgeschiedenis. De prevalentie van PTB was 6,9% in kinderen van overlevers versus 5,2% in de controlegroep (gecorrigeerd OR 1,29; 95%-bti 1,01-1,65). Het risico was specifiek verhoogd in kinderen van ouders die als kind een diagnose CNS-tumor hadden gehad (OR 1,53; 95%-bti 1,14-2,06) maar niet in kinderen van ouders met een diagnose CNS-tumor tijdens de adolescentie (OR 0,89; 95%-bti 0,56-1,41). In gezinnen met meerdere kinderen was het risico licht kleiner voor het tweede kind dan voor het eerste kind. De tijd die verliep tussen de parentale diagnose en de geboorte van de nakomeling was negatief geassocieerd met het PTB-risico. De sterkste risicoverhoging werd gezien voor kinderen van overlevers van childhood medulloblastoom en ependymoom.

De onderzoekers concluderen dat kinderen van overlevers van CNS-tumor tijdens de kindertijd een verhoogd PTB-risico hadden. Deze risicoverhoging nam af naarmate de diagnose in de ouder langer geleden was.

1.Huang W, Sundquist K, Sundquist J et al. Risk of being born preterm in offspring of survivors with childhood or adolescent central nervous system tumour in Sweden. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A study in Sweden found that children whose parents were survivors of childhood CNS tumors had an increased risk of being born preterm (6.9% versus 5.2% among children of control parents; OR 1.29; 95% CI 1.01-1.65). The highest PTB risk was seen in offspring of survivors of childhood medulloblastoma or ependymoma.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren