
Het risicomodel omvat conventionele IPI-factoren plus betrokkenheid van nieren en/of bijnieren. Het model onderscheidt drie risicogroepen. In de laag-risicogroep, die 46% van de Duitse patiënten omvatte, bedroeg het twee-jaars optreden van CNS-recidief 0,6%. In de groepen met intermediair- (41% van de patiënten) en hoog- (12%) risico was het twee-jaars optreden van CNS-recidief 3,4% respectievelijk 10,2%. In het Canadese validatiecohort werden vergelijkbare percentages twee-jaars CNS-recidief gezien: 0,8% in de laag-risicogroep; 3,9% in de intermediair-risicogroep; en 12,0% in de hoog-risicogroep.
De onderzoekers concluderen dat CNS-IPI een robuuste en reproduceerbare index is voor het risico van CNS-recidief in patiënten die R-CHOP krijgen voor DLBCL. Ongeveer 90% van de patiënten valt in de laag- of intermediair-risicogroep met een CNS-recidiefrisico lager dan 5%; deze patiënten kan diagnostische en therapeutische interventie bespaard blijven.
1.Schmitz N, Zeynalova S, Nickelsen M et al. CNS International Prognostic Index: a risk model for CNS relapse in patients with diffuse large B-cell lymphoma treated with R-CHOP. J Clin Oncol 2016; epub ahead of print