Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico’s en uitkomsten van doorbraak COVID-19 infecties in gevaccineerde patiënten met maligniteiten


Dr. Jing SuDe immuuncompetentie van patiënten met verschillende typen maligniteiten en verschillende behandelingen loopt uiteen, hetgeen zou kunnen resulteren in dispariteiten in de respons op COVID-19 vaccins. Het real-world National COVID Cohort Collaborative (N3C)-cohort in de Verenigde Staten telt 58.772 COVID-19 positieve patiënten (mediane leeftijd 50 jaar; 58,2% vrouwen; 46,2% non-Hispanic White; 11% met vier of meer comorbiditeiten) die voor 27 augustus 2021 een mRNA-vaccin hadden gekregen. Een analyse door het N3C Consortium heeft risico’s en uitkomsten van doorbraak COVID-19 infecties in patiënten met maligniteiten geïnventariseerd. Dr. Jing Su (Indiana University School of Medicine, Indianapolis) en collega’s publiceren de analyse in het Journal of Clinical Oncology.1

Doorbraakinfecties werden gedefinieerd als COVID-19 infecties in patiënten die één (partieel gevaccineerd) of twee (volledig gevaccineerd) mRNA-vaccins hadden gekregen, met de infecties tenminste veertien dagen na toediening van het eerste vaccin, en zonder geschiedenis van COVID-19 infectie voor toediening. Tussen 1 december 2020 en 1 juni 2021 werden in het cohort 6860 doorbraakinfecties gezien, waaronder 2787 in patiënten die volledig gevaccineerd waren en 4073 in patiënten die partieel gevaccineerd waren. Onder deze patiënten waren er 1460 (21,3%) met een maligniteit; 867 volledig gevaccineerd en 593 partieel gevaccineerd.

Vergeleken met patiënten zonder maligniteiten was na correctie voor leeftijd, geslacht, ras/etniciteit, rookstatus, vaccintype, en vaccinatiedatum het risico van doorbraakinfecties significant verhoogd in de groep patiënten met solide tumoren (OR 1,12; 95%-bti 1,01-1,23) en in de groep patiënten met hematologische maligniteiten (4,64; 3,98-5,38). Ook het risico van ernstige COVID-19 uitkomsten (overlijden, hospitalisatie, gebruik van mechanische beademing) was verhoogd in de groep patiënten met solide tumoren (1,33; 1,09-1,62) en in de groep patiënten met hematologische maligniteiten (1,45; 1,08-1,95). Vergeleken met patiënten met solide tumoren hadden patiënten met hematologische maligniteiten verhoogd risico van doorbraakinfectie (aOR in de range van 2,07 voor lymfoom tot 7,25 voor lymfoïde leukemie). Het doorbraakrisico was onder alle patiënten met maligniteiten verlaagd na de tweede vaccinatie (0,04; 0,04-0,05). Medicaties met sterke immuunsuppressieve werking en beenmergtransplantatie waren sterk geassocieerd met het doorbraakrisico. Patiënten met meer recente behandeling voor een maligniteit hadden een hoger risico van doorbraakinfectie.

De onderzoekers concluderen dat de analyse real-world aanwijzingen laat zien voor een verhoogd risico van doorbraakinfectie en ernstige COVID-19 uitkomsten onder patiënten met maligniteiten, in het bijzonder patiënten met hematologische maligniteiten. Volledige vergeleken met partiële vaccinatie was geassocieerd met verlaging van het risico van doorbraakinfectie. Nader onderzoek is vereist voor het beoordelen van werkzaamheid van boosters en gevolgen van nieuwe SARS-CoV-2 varianten.

1.Song Q, Bates B, Shao YR et al. Risk and outcome of breakthrough COVID-19 infections in vaccinated patients with cancer: real-world evidence from the National COVID Cohort Collaborative. J Clin Oncol 2022; epub ahead of print

Summary: Analysis by the National COVID Cohort Collaborative (N3C) Consortium provided real-world evidence that patients with cancer, especially hematologic malignancies, compared with patients without cancer are at higher risk for developing breakthrough infections after receiving mRNA vaccination for COVID-19. Fully vaccinated patients are at markedly decreased risk for breakthrough infections.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren