
De subgroep bestond uit 401 patiënten, die 1:1 werden gerandomiseerd naar oraal rolapitant (180 mg) of placebo één tot twee uur voor de chemotherapie. Alle patiënten kregen oraal granisetron (2 mg) op dagen één tot en met drie en oraal dexamethason (20 mg) op dag één. Deze figuur laat zien dat complete respons in de rolapitant-groep superieur was in de overall phase (0-120 uur na de chemotherapie) en in de late fase (24-120 uur) maar niet in de acute fase. Rolapitant was ook superieur aan placebo voor de eindpunten geen emese, geen misselijkheid, complete bescherming in de overall en late fase en tijd tot eerste emesis of gebruik van rescue-medicatie. De incidentie van behandelingsgerelateerde bijwerkingen was niet statistisch significant verschillend tussen beide groepen.
De onderzoekers concluderen dat rolapitant vergeleken met placebo superieure bescherming bood tegen carboplatine-geïnduceerde CINV.
1.Hesketh PJ, Schnadig IA, Schwartzberg LS et al. Efficacy of the neurokinin-1 receptor antagonist rolapitant in preventing nausea and vomiting in patients receiving carboplatin-based chemotherapy. Cancer 2016; epub ahead of print