Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Scalp-koeling voor preventie van chemotherapie-geïnduceerde alopecie in mammacarcinoompatiënten

(0)2016-12-10 14:16   ( Nieuws )

Tags

alopecie  

Dr. Julie NangiaAdjuvante chemotherapie voor mammacarcinoom verlaagt het risico van recidief, maar heeft belastende bijwerkingen waaronder alopecie. De Scalp Cooling Alopecia Prevention (SCALP)-studie was een gerandomiseerde studie van de werkzaamheid van scalp-koeling voor de preventie van chemotherapie-geïnduceerde alopecie. Dr. Julie Nangia (Baylor College of Medicine, Houston TX) presenteerde de uitkomsten van een interim-analyse van SCALP tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium.1



Deelneemsters aan de studie waren vrouwen die tenminste vier cycli neoadjuvante of adjuvante anthracycline- of taxaan-gebaseerde chemotherapie ondergingen voor stadium I of II mammacarcinoom. Ze werden 2:1 gerandomiseerd naar al of niet scalp-koeling met het Orbis Paxman Hair Loss Prevention System (OPHLPS). Koeling werd uitgevoerd gedurende dertig minuten voor, tijdens, en negentig minuten na iedere toediening van chemotherapie. Haarverlies/behoud werd bepaald door een geblindeerde beoordelaar aan de hand van de CTCAE versie 4.0.

De studie was gepland voor 235 deelneemsters, maar reeds bij de eerste interim-analyse nadat 95 deelneemsters in de OPHLPS-groep en 47 in de controlegroep vier cycli chemotherapie hadden voltooid werd de studie gestopt wegens activiteit. Haarbehoud werd gezien in 48 van 95 deelneemsters in de OPHLPS-groep (50,5%) versus 0 van 47 deelneemsters in de controlegroep. De p-waarde (<0,0001) was lager dan de vooraf gespecificeerde superiority boundary (0,0061). De deelneemsters zullen tot vijf jaar na de studie gevolgd worden voor eerste recidief, overall survival, locatie van eerste recidief, en incidentie van scalp-metastase.

De onderzoekers concluderen dat de studie laat zien dat scalp-koeling met de OPHLPS effectief is voor de preventie van chemotherapie-geïnduceerde alopecie in patiënten met stadium I of II mammacarcinoom.

1.Nangia JR et al. SABCS 2016; abstr. S5-02

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren