Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Serumgehalte alkalische fosfatase als voorspeller van korte-termijn mortaliteit na chirurgie voor spinale metastase

(0)2018-09-02 15:00   ( Nieuws )

Dr. Joseph SchwabDr. Joseph Schwab (Massachusetts General Hospital, Boston) en collega’s hebben de waarde onderzocht van serumgehalte van alkalische fosfatase als voorspeller van korte-termijn mortaliteit in patiënten die chirurgie ondergaan voor spinale metastasen. Ze publiceren de analyse online in het Journal of Neuro-Oncology.1 De analyse is gebaseerd op gegevens in de database van het American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program.

De onderzoekers identificeerden in de database 1788 patiënten die tussen begin 2009 en eind 2016 chirurgie ondergingen voor spinaal-metastatische ziekte. De dertig-dagen mortaliteit in het cohort was 8,49%. In de 1627 patiënten die meer dan dertig dagen na de chirurgie in leven waren bedroeg het mediane preoperatieve serumgehalte van alkalische fosfatase 126,4 IU/l (IQR 75-138 IU/l). In de 151 patiënten die overleden binnen dertig dagen na de chirurgie bedroeg het mediane preoperatieve serumgehalte van alkalische fosfatase 179,8 IU/l (IQR 114-187 IU/l). In multivariate analyse was alkalische fosfatase hoger dan 113 IU/l geassocieerd met verhoogde dertig-dagen mortaliteit (OR 1,61; p=0,011).

De onderzoekers concluderen dat verhoogd serumgehalte van alkalische fosfatase een marker is van risico van dertig-dagen mortaliteit in patiënten die chirurgie ondergaan voor spinale metastasen.

1.Kharhade AV, Thio QCBS, Ogink PT, Schwab JH. Serum alkaline phosphatase and 30-day mortality after surgery for spinal metastatic disease. J Neuro-Onccol 208; epub ahead of print

Summary: An analysis of the American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program showed that elevated preoperative serum alkaline phosphatase is a marker for 30-day mortality in patients undergoing surgery for spinal metastatic disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren