Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Snelheid van verandering van geheugen voor en na diagnose van een maligniteit

(0)2019-06-23 12:00   ( Nieuws )

Prof. Maria GlymourPatiënten met een geschiedenis van een maligniteit hebben na de diagnose een lagere incidentie van de ziekte van Alzheimer dan personen zonder deze geschiedenis. Mogelijke verklaringen zijn overlevingsbias en detectiebias, maar het is ook denkbaar dat er een inverse link bestaat tussen carcinogenese en neurodegeneratie. Een analyse van de Health and Retirement Study heeft deze hypothese onderzocht. Prof. Maria Glymour (University of California, San Francisco) en collega’s publiceren de analyse in JAMA Network Open.1De analyse includeerde 14.583 personen geboren voor 1949, die in 1998 geen geschiedenis van een maligniteit hadden, en gedurende ten hoogste zestien jaar gevolgd werden tot eind 2014. De gemiddelde leeftijd was 66,4 jaar (SD 10,4); 58% waren vrouwen. De gemiddelde follow-up was 11,5 jaar (SD 5,1). Tijdens de follow-up werd een maligniteit gediagnostiseerd in 2250 deelnemers (incidentie 1439 per 100.000 persoonsjaren), gemiddeld op de leeftijd van 71,7 jaar (SD 8,6). De deelnemers ondergingen iedere twee jaar geheugentesten (onmiddellijke en vertraagde woordenlijst-herinnering en proxy assessments). De onderzoekers ontwikkelden een samengestelde geheugenscore. Ze vergeleken het verloop van de score tijdens de follow-up in personen die een maligniteit ontwikkelden (voor en na de diagnose) met het verloop in personen die vrij bleven van een maligniteit.

De snelheid van achteruitgang van het geheugen, bepaald als afname van de score, was 10,5% (95%-bti 6,2-14,9) in de tien jaar voor de diagnose van een maligniteit. De figuur, voor een hypothetische patiënt met een diagnose op de leeftijd 75 jaar, laat zien dat personen die een maligniteit ontwikkelden voorafgaand aan de diagnose hogere geheugenscores hadden dan personen die maligniteitvrij bleven (gemiddeld - 0,155 SD-eenheden versus – 0,251 SD eenheden). De figuur laat ook zien dat de diagnose van een maligniteit geassocieerd was met een achteruitgang van het geheugen kort na de diagnose (gemiddeld -0,058 SD-eenheden). Op lange termijn was de achteruitgang van het geheugen in patiënten met een maligniteit gemiddeld 3,9% langzamer (95%-bti 0,9-6,9) dan in personen zonder diagnose van een maligniteit.

De onderzoekers concluderen dat oudere personen die een maligniteit ontwikkelden beter geheugen en langzamere achteruitgang van het geheugen hadden dan leeftijdsgenoten die vrij bleven van een maligniteit. Deze waarneming steunt de mogelijkheid van een pathologisch proces dat in tegengestelde richtingen werkt in maligniteiten en de ziekte van Alzheimer.

1.Ospina-Romero M, Abdiwahab E, Kobayashi L et al. Rate of memory change before and after cancer diagnosis. JAMA Network Open 2019;2:e196160

Summary: An analysis in the cohort of the Health and Retirement Study found that older individuals who developed cancer had better memory and slower memory decline than did similarly aged individuals who remained cancer free. These findings support the possibility of a common pathologic process working in opposite directions in cancer and Alzheimer disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren