Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Soja-gebaseerde voedingssupplementen en risico van mammacarcinoom in vrouwen ouder dan vijftig jaar


Dr. Marie-Christine Boutron-RuaultIsoflavonen-bevattende soja-gebaseerde voedingssupplementen worden soms aangeprezen als natuurlijke alternatieven voor menopauzale hormoontherapie, maar de associatie van deze supplementen met het risico van mammacarcinoom is niet duidelijk. Een prospectieve cohortstudie in Frankrijk heeft deze associatie onderzocht. Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault (FrancecGustave Roussy, Villejuif) en collega’s publiceren de studie online in het American Journal of Clinical Nutrition.1



De Etude Epidemiologique aupres de Femmes de la Mutuelle Generale de l’Education Nationale (E3N) includeerde 76.442 vrouwen die waren geboren tussen 1925 en 1950. Bij inclusie in het jaar 2000 en vervolgens iedere twee tot drie jaar gaven de deelneemsters informatie over onder andere het gebruik van soja-gebaseerde voedingssupplementen. Aan het begin van de follow-up van 2000 tot en met 2011 (gemiddeld 11,2 jaar) waren de deelneemsters gemiddeld 59,5 jaar oud. Tijdens de follow-up werden in het cohort 3608 mammacarcinoom-diagnoses gesteld.

Vergeleken met nooit-gebruik was current gebruik van soja-supplementen niet geassocieerd met het risico van mammacarcinoom overall (HR 0,92; 95%-bti 0,76-1,11) maar wel met significant verlaagd risico van ER-positief mammacarcinoom (HR 0,78; 95%-bti 0,60-0,99) en significant verhoogd risico van ER-negatief mammacarcinoom (HR 2,01; 95%-bti 1,41-2,86). De HRs voor current gebruik van de supplementen waren 1,36 (95%-bti 0,95-1,93) voor vrouwen met familiegeschiedenis van mammacarcinoom versus 0,82 (95%-bti 0,65-1,02) voor vrouwen zonder familiegeschiedenis (p interactie 0,03) en 1,06 (95%-bti 0,87-1,30) vijf jaar of langer na de menopauze versus 0,50 (95%-bti 0,31-0,81) voor de menopauze tot vijf jaar na de menopauze.

De onderzoekers concluderen dat in dit cohort van vrouwen ouder dan vijftig jaar gebruik van soja-voedingssupplementen geassocieerd was met bescherming tegen ER-positief mammacarcinoom en verhoging van het risico van ER-negatief mammacarcinoom. Gebruik van de supplementen is wellicht ook geassocieerd met verhoogd risico onder vrouwen met familiegeschiedenis van mammacarcinoom.

1.Touillaud M, Gelot A, Mesrine S et al. Use of dietary supplements containing soy isoflavones and breast cancer risk among women >50 y: a prospective study. Am J Clin Nutr 2019; epub ahead of print

Summary: A prospective cohort study in France found that among women older than 50 years of age current use of soy-based dietary supplements was associated with decreased risk of ER-positive breast cancer and increased risk of ER-negative breast cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren