Isoflavonen-bevattende
soja-gebaseerde voedingssupplementen worden soms aangeprezen als natuurlijke
alternatieven voor menopauzale hormoontherapie, maar de associatie van deze
supplementen met het risico van mammacarcinoom is niet duidelijk. Een
prospectieve cohortstudie in Frankrijk heeft deze associatie onderzocht. Dr.
Marie-Christine Boutron-Ruault (FrancecGustave Roussy, Villejuif) en collega’s
publiceren de studie online in het American
Journal of Clinical Nutrition.1
De Etude Epidemiologique aupres de Femmes de la
Mutuelle Generale de l’Education Nationale (E3N) includeerde 76.442
vrouwen die waren geboren tussen 1925 en
1950. Bij inclusie in het jaar 2000 en vervolgens iedere twee tot drie jaar
gaven de deelneemsters informatie over onder andere het gebruik van
soja-gebaseerde voedingssupplementen. Aan het begin van de follow-up van 2000
tot en met 2011 (gemiddeld 11,2 jaar) waren de deelneemsters gemiddeld 59,5
jaar oud. Tijdens de follow-up werden in het cohort 3608
mammacarcinoom-diagnoses gesteld.
Vergeleken
met nooit-gebruik was current gebruik
van soja-supplementen niet geassocieerd met het risico van mammacarcinoom overall
(HR 0,92; 95%-bti 0,76-1,11) maar wel met significant verlaagd risico van ER-positief
mammacarcinoom (HR 0,78; 95%-bti 0,60-0,99) en significant verhoogd risico van
ER-negatief mammacarcinoom (HR 2,01; 95%-bti 1,41-2,86). De HRs voor current gebruik van de supplementen
waren 1,36 (95%-bti 0,95-1,93) voor vrouwen met familiegeschiedenis van
mammacarcinoom versus 0,82 (95%-bti 0,65-1,02)
voor vrouwen zonder familiegeschiedenis (p interactie 0,03) en 1,06 (95%-bti
0,87-1,30) vijf jaar of langer na de menopauze versus 0,50 (95%-bti 0,31-0,81)
voor de menopauze tot vijf jaar na de menopauze.
De
onderzoekers concluderen dat in dit cohort van vrouwen ouder dan vijftig jaar
gebruik van soja-voedingssupplementen geassocieerd was met bescherming tegen
ER-positief mammacarcinoom en verhoging van het risico van ER-negatief
mammacarcinoom. Gebruik van de supplementen is wellicht ook geassocieerd met
verhoogd risico onder vrouwen met familiegeschiedenis van mammacarcinoom.
1.Touillaud M, Gelot A, Mesrine S et
al. Use of dietary supplements containing soy isoflavones and breast cancer
risk among women >50 y: a prospective study. Am J Clin Nutr 2019; epub ahead
of print
Summary: A prospective cohort study in France found that among women older than 50 years
of age current use of soy-based dietary supplements was associated with
decreased risk of ER-positive breast cancer and increased risk of ER-negative
breast cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)