
De standardized incidence ratios versus de algemene Nederlandse bevolking waren in het cohort verhoogd voor alle cancer sites. Het cohort omvatte 44 patiënten met leukemie en 84 patiënten met hersentumoren. De gemiddelde cumulatieve beenmergdosering aan het eind van de follow-up was 9,5 mGy. Het risico van leukemie (uitgezonderd myelodysplastisch syndroom) was niet geassocieerd met de cumulatieve beenmergdosering. De gemiddelde cumulatieve dosering naar de hersenen was 38,5 mGy. De cumulatieve dosering naar de hersenen was statistisch significant geassocieerd met het risico van hersentumoren (malige en niet-maligne hersentumoren gecombineerd): het excess relative risk per 100 mGy bedroeg 0,86 (p=0,002). Exclusie van patiënten met tubereuze sclerose complex uit de analyse resulteerde niet in substantiële verandering van de associaties.
De onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat CT-gerelateerde stralingsblootstelling tijdens de jeugd het risico van hersentumoren verhoogde. Er werd geen associatie gezien met het risico van leukemie.
1.Meulepas JM, Ronckers CM, Smets AMJB et al. Radiation exposure from pediatric CT scans and subsequent cancer risk in the Netherlands. J Natl Cancer Inst 2018; epub ahead of print
Summary: A nationwide retrospective cohort study in The Netherlands showed that CT-related radiation exposure of children increased brain tumor risk. No association was found for leukemia.