
Deelnemers aan de studie waren 92 FAP-patiënten (gemiddelde leeftijd 41 jaar; 61% vrouw). Ze werden voor de duur van zes maanden gerandomiseerd naar sulindac 150 mg tweemaal daags plus erlotinib 75 mg eenmaal daags (n=46) of placebo (n=46). Bij aanvang en na zes maanden werd het aantal en de diameter van de poliepen in het duodenum bepaald. Het primaire eindpunt van de studie was de verandering in totale poliepbelasting na zes maanden, gedefinieerd als de som van de diameter van de poliepen. In de sulindac-erlotinib groep was de mediane verandering in poliepbelasting een afname van 29,0 mm naar 19,5 mm; in de placebogroep werd een toename gezien van 23,0 mm naar 31,0 mm (p<0,001). Het mediane aantal poliepen nam in de sulindac-erlotinib groep af van 13,5 naar 10,0 en nam in de placebogroep toe van 10,5 tot 17,5. Graad 1- en 2-bijwerkingen werden meer gezien in de sulindac-erlotinib groep. Er waren slechts twee patiënten met graad 3-bijwerkingen; één in elke groep. De studie werd na het randomiseren van 92 patiënten prematuur gestopt wegens superioriteit.
De onderzoekers concluderen dat in patiënten met FAP de combinatie van sulindac en erlotinib resulteert in verlaging van de duodenale poliepbelasting na zes maanden.
1.Samadder NJ, Neklason DW, Boucher KM et al. Effect of sulindac and erlotinib vs placebo on duodenal neoplasia in familial adenomatous polyposis. A randomized trial. JAMA 2016; epub ahead of print