Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Systematisch overzicht van overleving na ESMO-aanbevolen behandelingen voor kleincellig longcarcinoom


Dr. Gavin JonesEen systematisch overzicht en meta-analyse van de literatuur heeft de overleving geïnventariseerd van patiënten met kleincellig longcarcinoom (SCLC) die zijn behandeld volgens de richtlijnen van ESMO. Dr. Gavin Jones (University of Nottingham, UK) en collega’s publiceren de meta-analyse online in Lung Cancer. 1 In de literatuur identificeerden de onderzoekers 160 voor het onderwerp relevante gerandomiseerde en observationele studies. Eindpunten van de analyse waren overleving na dertig dagen en negentig dagen en de mediane overall survival.

De dertig-dagen mortaliteit was ‘minimaal’. De overleving na negentig dagen was 99% (95%-bti 98-99) voor beperkt-stadium ziekte (LD-SCLC) en 90% (95%-bti 89-92) voor extensief-stadium ziekte (ED-SCLC). De mediane OS voor LD-SCLC was 18,1 maanden (95%-bti 17,0-19,1). De mediane OS voor LD-SCLC was beter na vroege thorax-radiotherapie (18,4 maanden versus 11,7 zonder radiotherapie) en na profylactische craniële bestraling (PCI; 19,7 maanden versus 13,0 maanden zonder PCI). De mediane OS voor LD-SCLC was eveneens beter voor patiënten met performance status 0 en 1 (22,5 maanden) dan voor patiënten met perfomance status 0 tot en met 4 (15,3 maanden). De mediane OS voor ED-SCLC was 9,6 maanden; gebruik van chemotherapie resulteerde in betere overleving maar dit was voornamelijk onderzocht in Aziatische cohorten met toch al betere overleving. Thorax-radiotherapie en PCI resulteerden niet in betere OS. De overleving voor zowel LD- als ED-SCLC was beter in moderne studies en in Aziatische cohorten.

De onderzoekers concluderen dat vroege-thoraxradiotherapie en PCI volgens richtlijnen resulteerden in verbetering van de overleving van LD-SCLC maar weinig effect hadden voor ED-SCLC.

1.Jones GS, Elimian K, Baldwin DR et al. A systematic review of survival following anti-cancer treatment for small cell lung cancer. Lung Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: A systematic review and meta-analysis of 160 studies investigated survival after guideline-recommendated treatment for SCLC. The authors conclude that early thoracic radiotherapy and prophylactic cranial irradiation should be offered to patients with limited stage SCLC in accordance with recommendations. The benefit of these treatments for extensive stage SCLC is less clear.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren