
De studie is uitgevoerd in 128 centra in Duitsland, Frankrijk, België, en Polen. Deelnemers waren patiënten met stadium II-IV MCL, met een mediane leeftijd van 55 jaar. Ze werden gerandomiseerd naar zes cycli R-CHOP gevolgd door myeloablatieve radiochemotherapie en autoSCT (controlegroep, n=249) of zes cycli afwisselend R-CHOP of R-DHAP gevolgd door hoge-dosering cytarabine-conditionering en autoSCT (cytarabinegroep, n=248). Het primaire eindpunt van de studie was tijd-tot-behandelfalen (TTF) gemeten vanaf de randomisatie in patiënten die volgens plan met de behandeling waren begonnen (n=234 in de controlegroep; n=232 in de cytarabinegroep).
De mediane TTF was 9,1 jaar in de cytarabinegroep versus 3,9 jaar in de controlegroep. Het percentage met vijf-jaars vrijheid van behandelfalen was 65% in de cytarabinegroep versus 40% in de controlegroep (HR 0,56; p=0,038). In de cytarabinegroep waren er tijdens de inductie-immuunchemotherapie meer graad 3-4 hematologische toxiciteiten en graad 1-2 renale toxiciteiten. Het aantal autoSCT-gerelateerde overlijdensgevallen was gelijk (n=8; 3,4%) in beide groepen.
De onderzoekers concluderen dat immuunchemotherapie met hoge-dosering cytarabine als standaardzorg dient te worden overwogen in MCL-patiënten jonger dan 66 jaar.
1.Hermine O, Hoster E, Walewski J et al. Addition of high-dose cytarabine to immunochemotherapy before autologous stem-cell transplantation in patients aged 65 years or younger with mantle cell lymphoma (MCL Younger): a randomised, open-label, phase 3 trial of the European Mantle Cell Lymphoma Network. Lancet 2016; epub ahead of print