Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Urinair microRNA-signatuur voor vaststellen van recidief van urotheelcarcinoom van de blaas

(0)2016-01-27 13:57   ( Nieuws )

Tags

UCB  

Prof. Christopher HovensProf. Christopher Hovens (The Unviversity of Melbourne) en collega’s hebben de waarde onderzocht van microRNA-profilering van de urine voor het vaststellen van de aanwezigheid van urotheelcarcinoom van de blaas (UCB). De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het British Journal of Cancer.1 De onderzoekers bepaalden de niveaus van twaalf microRNAs in de urine in een discovery cohort bestaande uit 21 gezonde controlepersonen, 30 UCB-patiënten zonder recidief en 30 patiënten met actieve UCB (recurrers).

De beste voorspeller voor het onderscheiden van recurrers van non-recurrers was een combinatie van zes microRNAs (AUC 0,85). In een onafhankelijk validatiecohort (n=50) bedroeg de AUC 0,74. Het signatuur detecteerde UCB met een hoge sensititiveit (88%) en voldoende specificiteit (48%). De performance van het signatuur was het best in het detecteren van klinisch significante ziekte zoals aanwezigheid van T1 stadium ziekte (AUC 0,92) en hoog-volume ziekte (AUC 0,81). De classifier zou in het validatiecohort 30% van de cystoscopieën hebben kunnen voorkomen.

De onderzoekers concluderen dat urineprofilering met dit panel van microRNAs een veelbelovende methode is voor het detecteren van recidief in patiënten die surveillance ondergaan voor UCB. Een prospectieve evaluatie van het panel is gewenst.

1.Sapre N, Macintyre G, Clarkson M et al. A urinary microRNA signature can predict the presence of bladder urothelial carcinoma in patients undergoing surveillance. Br J Cancer 2016; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren