
De analyse heeft betrekking op 291 oudere MF-patiënten van 23 Europese hematologiecentra. Vergeleken met de patiënten in de leeftijd van 65 tot en met 74 jaar hadden de patiënten in de leeftijd van 75 jaar en ouder vergelijkbare respons op ruxolitinib, maar meer frequent ruxolitinib-geïnduceerde anemie en trombocytopenie, en slechtere overleving. De frequentie van discontinuering van de behandeling was echter niet significant verschillend tussen beide leeftijdsgroepen. Next-generation sequencing voor 69 patiënten met beschikbare bloedmonsters bij start van de ruxolitinib-behandeling liet evenmin verschillen tussen beide leeftijdsgroepen zien in aantallen en typen moleculaire abnormaliteiten. De aanwezigheid van high molecular risk (HMR)-mutaties was van invloed op de overleving. Patiënten in de leeftijd van 75 jaar en ouder met minder dan twee HMR-mutaties hadden een overleving die vergelijkbaar was met die van patiënten in de leeftijd van 65 tot en met 74 jaar met twee of meer HMR-mutaties.
De onderzoekers concluderen dat , aangezien de respons van MF op ruxolitinib niet beïnloed werd door leeftijd, hogere leeftijd op zichzelf geen contraïndicatie dient te zijn voor ruxolitinib-behandeling. HMR-mutaties hadden een sterke predictieve waarde in oudere patiënten.
1.Palandri R, Catani L, Bonifacio M et al. Ruxolitinib in elderly patients with myelofibrosis: impact of age and genotype. A multicentre study on 291 elderly patients. Br J Haematol 2018; epub ahead of print
Summary: An analysis of 291 elderly myelofibrosis patients of 23 centers in Europe showed that patient age per se should not be a limitation for ruxolitinib treatment.