Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Verandering in PD-L1 expressie van herbiopt na eerstelijns behandeling voor gevorderd NSCLC


Prof. Julie GehlHerbiopsie na eerstelijns behandeling voor progressief gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom kan informatie verschaffen over ontwikkelingen in de biologie van de tumor tijdens de behandeling. Een studie in het Næstved Sygehus van de Universiteit van Sjælland (Denemarken) heeft de feasibiliteit en klinische relevantie van herbiopsie bij progressie na eerstelijns behandeling voor gevorderd NSCLC. Prof. Julie Gehl en collega’s publiceren de studie in Lung Cancer.1

De studie includeerde 51 patiënten die voor de start van eerstelijns systemische behandeling voor gevorderd NSCLC biopsie ondergingen, en na progressie herbiopsie ondergingen; indien mogelijk uit de CT- of PET/CT-geïdentificeerde progressieve lesies. De herbiopsie werd uitgevoerd mediaan zeven dagen na de diagnose van progressie (range 0-31). Complicaties traden op in drie patiënten (6%; pneumothorax, hydropneumothorax, en pneumonie). Er waren geen ernstige of chronische complicaties. Van 46 van 51 patiënten konden de biopten geanalyseerd worden. In 15 patiënten (33%) werd verandering van het niveau van de PD-L1 expressie gezien; in 8 patiënten (17%) was deze verandering mogelijk klinisch relevant. De waarschijnlijkheid van verandering van het niveau van PD-L1 expressie was hoger in patiënten die chemotherapie hadden gekregen dan in patiënten die immuuntherapie hadden gekregen.

De onderzoekers concluderen dat bij progressie na eerstelijns behandeling voor gevorderd NSCLC, herbiopsie feasible was en in een substantieel percentage van de patiënten klinisch relevante veranderingen in het niveau van expressie van PD-L1 liet zien.

1.Støchkel Frank M, Bodtger U, Høegholm A et al. Re-biopsy after first-line treatment in advanced NSCLC can reveal changes in PD-L1 expression. Lung Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: A study in Denmark found that in patients with progression after first-line treatment for advanced NSCLC, re-biopsy was feasible, with low risk of complications, and revealed changes in levels of PD-L1 expression in 33% of patients.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren