
De studie includeerde 75 patiënten. Ze beantwoordden gedurende gemiddeld 1,3 jaar follow-up prospectief periodieke vragenlijsten over misselijkheid tijdens het eten, smaak en geur van voedsel, en eetlust. Zeventien procent van de deelnemers rapporteerde onaangename smaak en acht procent onaangename geur van voedsel te ervaren. Misselijkheid was geassocieerd met verhoogde waarschijnlijkheid van rapporteren van onaangename smaak (50,0% versus 12,3%; OR 7,13; p=0,008) en geur (30,0% versus 4,6%; p=0,016) van voedsel. Onaangename smaak van voedsel was geassocieerd met verhoogde waarschijnlijkheid van rapporteren van slechte eetlust (35,0% versus 10,9%; OR 12,43; p<0,001). Behandeling met denosumab of docetaxel waren geassocieerd met hogere waarschijnlijkheid van rapporteren van onaangename smaak van voedsel. De waarschijnlijkheid van 10% of meer gewichtsverlies was verhoogd onder patiënten die onaangename smaak (38,4% versus 8,6%; OR 6,63; p=0,010) van voedsel of slechte eetlust (60,0% versus 6,6%; OR 21,38; p<0,001) rapporteerden.
De onderzoekers concluderen dat behandelaars bij de patiënten dienen te vragen naar veranderingen in waargenomen smaak en geur van voedsel, vooral onder patiënten die lichaamsgewicht verliezen.
- 1.Alonzi S, Hoerger M, Perry LM et al. Changes in taste and smell of food during prostate cancer treatment. Supp Care Cancer 2021; epub ahead of print
Summary: A study at Tulane University (New Orleans, LA) found that among men receiving hormone therapy or chemotherapy for advanced prostate cancer 17% experienced poor taste of food and 8% experienced poor smell of food. Participants were more likely to experience ≥ 10% weight loss if experiencing poor taste of food (38.4% versus 8.6%; OR=6.63; p=0.010).