Verbeteringen
in leefstijlgewoonten zoals voeding en fysieke activiteit na de diagnose van
een maligniteit kunnen het risico van recidief of een nieuwe maligniteit
verlagen. Een studie van het Sydney Cancer Survivorship Centre (SCSC) heeft
veranderingen in voedingsgewoonten van overlevers van maligniteiten
geïnventariseerd. Prof.
Janette Vardy (University of Sydney) en collega’s publiceren de studie in Supportive Care in Cancer.1
De
onderzoekers stuurden voedingsvragenlijsten naar 571 overlevers die tussen
september 2013 en augustus 2019 in Sydney waren behandeld voor een
maligniteiten. Van deze overlevers beantwoordden 520 (91%) de vragenlijsten, en
gaven 310 (54%) inzicht in hun volledige voedselconsumptie in de drie dagen
voorafgaande aan het bezoek aan de kliniek. De gemiddelde leeftijd was 57 jaar
(range 18-90) en 68% waren vrouwen. De meest-voorkomende typen maligniteiten in
het cohort waren mammacarcinoom (41%), colorectaalcarcinoom (31%), en
hematologische maligniteiten (17%). De meest-gerapporteerde veranderingen in
voedingsgewoonten waren toename van consumptie van groenten en fruit (36% van
de respondenten), en verminderde consumptie van rood vlees (25%), suiker of
zoetwaren (20%), en vet (12%), terwijl 7% aangaf geen zuivelproducten meer te
consumeren. Inname van voedingssupplementen werd gerapporteerd door 61%
(mediaan 2 supplementen, ten hoogste 8). De drie-daagse food diary liet zien dat slechts 20% van de overlevers voldeed aan de
aanbevelingen voor de consumptie van groenten en slechts 40% aan de
aanbevelingen voor de consumptie van fruit.
De
onderzoekers concluderen dat de meerderheid van de overlevers de
voedingsgewoonten veranderde na de diagnose van een maligniteit. Sommige
veranderingen waren mogelijk gunstig, andere waren niet evidence-based. Meer dan de helft van de overlevers gebruikten
voedingssupplementen.
1.Tan SY, Wong HY, Vardy JL. Do cancer
survivors change their diet after cancer diagnosis? Supp Care Cancer 2021; epub
ahead of print
Summary: A study in Australia found that the majority of survivors modified their diet
after a cancer diagnosis. Some modifications were considered beneficial, while
other were not evidence-based. More than half of survivors reported taking
dietary supplements.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)