Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vergelijking van behandelingen voor lokaal-gevorderd hoofd-halscarcinoom

(0)2017-01-28 14:26   ( Nieuws )

Tags

LAHNC  

Dr. Claire PetitGerandomiseerde studies hebben laten zien dat concomitante chemoradiotherapie (CRT) en hypergefractioneerde (HF) radiotherapie resulteren in verbetering van de overleving van lokaal-gevorderd hoofd-halscarcinoom (LAHNC), De relatieve werkzaamheid van deze behandelingen is echter nog onduidelijk. Dr. Claire Petit (Institut Gustave Roussy, Villejuif) presenteert vandaag op het European Cancer Congress 2017 in Amsterdam uitkomsten van een analyse van de overall survival na verschillende behandelingen voor LAHNC.1

De analyse is gebaseerd op individuele-patiƫntgegevens van 117 gerandomiseerde studies met tezamen 28.804 LAHNC-patiƫnten van wie 19.131 tijdens de follow-up overleden en 20.586 ziekteprogressie doormaakten. Er waren 35 directe vergelijkingen van in totaal zestien modaliteiten. In netwerkmeta-analyse was HFCRT de beste behandeling. De HR van HFCRT versus platina-gebaseerde CRT was 0,80 (95%-bti 0,65-0,99) voor overall survival en 0,77 (95%-bti 0,62-0,96) voor progressievrije overleving. Vergeleken met platina-gebaseerde CRT waren er nog drie behandelingen met numeriek maar niet statistisch significant betere uitkomsten: inductiechemotherapie gevolgd door locoregionale behandeling, versnelde radiotherapie met concomitante chemotherapie, en inductiechemotherapie gevolgd door CRT.

De onderzoekers concluderen dat de netwerk meta-analyse suggereert dat HFCRT de beste behandeling is voor LAHNC. Daarbij tekenen ze wel aan dat in de analyse geen gegevens over toxiciteit zijn opgenomen.

1.Petit C et al. ECC 2017, abstr. 823

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren