
De studie includeerde patiënten die SLNB ondergingen voor nieuw-gediagnostiseerd melanoom met conventionele lymfoscintigrafische imaging met Tc 99m. Voor de ingreep ondergingen de patiënten indocyanine groen (ICG)-MSOT voor de detectie van SLNs, en intraoperatief werden de ICG-gelabelde SLNs gedetecteerd met een nabij-infraroodcamera. Bij het begin van de SLNB waren de chirurgen geblindeerd voor de resultaten van de lymfoscintigrafische imaging. Het primaire eindpunt van de studie was concordantie van beide detectiemethoden.
De studie includeerde 83 patiënten (47 mannen en 36 vrouwen; gemiddelde leeftijd 54,61 ± 17,53 jaar). In 83 chirurgische procedures werden 165 SLNs verwijderd. De concordantie van IGC-gelabeld en Tc 99m-gemerkte SLN basins was 94,6% (106 van 112). Intraoperatief werden 159 SLNs gedetecteerd met de nabij-infraroodcamera, en 165 met de γ-probe, resulterend in een concordantie van 96,4%. MSOT visualiseerde SLNs in alle anatomische regio’s met hoge penetratiediepte (5 cm).
De onderzoekers concluderen dat niet-radioactieve SLN-detectie via MSOT-imaging identificatie van SLNs mogelijk maakt in een frequentie die equivalent is aan die van de huidege radiotracer-standaard.
1.Stoffels I, Jansen P, Petri M et al. Assessment of nonradioactive multispectral optoacoustic tomographic imaging with conventional lymphoscintigraphic imaging for sentinel lymph node biopsy in melanoma. JAMA Network Open 2019;2:e199020
Summary: A study in Germany compared non-radioactive multispectral optoacoustic tomograpic imaging versus conventional lymphoscintigraphic imaging for detection of sentinel lymph nodes in melanoma. The study showed that MSOT allowed identification of SLNs at a frequency equivalent to that of the current radiotracer conventional standard.