Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Virtual reality voor symptoomcontrole en welzijn in patiënten met maligniteiten: Godrevy Project


Dr. Niall MoonHet Godrevy Project is een interventiestudie die is opgezet om de effectiviteit van virtual reality (VR) op symptoomcontrole in patiënten met maligniteiten te onderzoeken. Het primaire eindpunt was de impact van VR op de revised Edmonton Symptom and Assessment System (ESAS-r)-score. Dr. Niall Moon (Royal Cornwall Hospitals NHS Trust, Truro) en collega’s publiceren de studie in BMJ Oncology.1




De studie includeerde 58 volwassen patiënten die inpatient systemische behandelingen kregen voor maligniteiten. De patiënten konden kiezen uit 18 verschillende VR-ervaringen, waarondet een bootreis, een eilandtoer, een kayak-toer, zonsondergang op een eiland, Venetië, Godrevy Beach, een aquarium en andere ervaringen. De interventie resulteerde in verbetering van de totale ESAS-r score met 42% versus baseline, en verbetering van de well-being ESAS-r score met 51% versus baseline. De meest-gerapporteerde bijwerking was slaperigheid. Er waren geen adverse events gerelateerd aan deelname aan de studie.

De onderzoekers concluderen dat het Godrevy Project laat zien dat VR een effectieve niet-farmacologische interventie kan zijn voor symptoombeheersing en welzijn onder patiënten met maligniteiten.

1.Moon NO, Henstridge-Blows J, Sprecher EA et al. ‘Godrevy Project: virtual reality for symptom contol and well-being in oncology and palliative car – a non-randomised pre-post interventional trial. BMJ Oncology 2023;2:e000160

Summary: The Godrevy Project demonstrated feasible and effective use of virtual reality on symptom control and well-being in patients with cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren