Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Voedingskwaliteit en risico van progressie naar hogere graad prostaatcarcinoom tijdens actieve surveillance


Prof. Bruce TrockEr is geen informatie over de impact van de kwaliteit van de voeding op het risico van prostate cancer grade reclassification in mannen die actieve surveillance ondergaan. Het Johns Hopkins active surveillance program is een prospectief cohort van mannen die na een diagnose gunstig-risico prostaatcarcinoom gevolgd worden met actieve surveillance bij Johns Hopkins University (Baltimore MD). Een prospectieve cohortstudie onder mannen in het programma die na diagnose informatie over hun voedingsgewoonten gaven heeft de associatie tussen voedingskwaliteit en het risico van reclassificatie naar hogere graad prostaatcarcinoom geïnventariseerd. Prof. Bruce Trock en collega’s publiceren de studie in JAMA Oncology.1

Tussen begin 2005 en maart 2017 includeerde de studie 886 mannen (mediane leeftijd bij diagnose 66 jaar; IQR 61-69) met grade group (GG) 1 prostaatcarcinoom die bij diagnose een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst beantwoordden en actieve surveillance ondergingen. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers een Healthy Eating Index Index 1999-2000 (HEI)-score en een energie-gecorrigeerde HEI (E-HEI)-score als maat voor adherentie aan de Dietary Guidelines for Americans, en een Dietary Inflammatory Index (DII)-score en energie-gecorrigeerde DII (E-DII)-score als maat voor het inflammatiepotentieel van de voeding.

Na mediaan 6,5 jaar follow-up (IQR 4,0-9,1) hadden 187 mannen (21%) reclassificatie naar GG2 of hoger, inclusief 55 mannen (6%) met reclassificatie naar GG3 of hoger (‘extreme reclassificatie’). De cumulatieve incidentie van reclassificatie was 7% na drie jaar en 33% na tien jaar; de cumulatieve incidentie van extreme reclassificatie was 2% na drie jaar en 10% na tien jaar. Hogere baseline HEI (per 1 SD toename van de score sHR 0,85; p=0,03) en E-HEI 0,86; p=0,047) waren geassocieerd met significant lager risico van reclassificatie; hogere baseline HEI (0,72; p=0,01) en E-HEI (0,73; p=0,01) waren eveneens geassocieerd met significant lager risico van extreme reclassificatie. Baseline DII en E-DII waren niet geassocieerd met risico van reclassificatie of extreme reclassificatie.

De onderzoekers concluderen dat onder mannen die actieve surveillance ondergaan na een diagnose GG1 prostaatcarcinoom kwaliteit van de voeding van invloed kan zijn op het risico van graad-reclassificatie.

1.Su ZT, Mamawal M, Landis PK et al. Diet quality, dietary inflammation potential, and risk of prostate cancer grade reclassification. JAMA Oncol 2024.4406

Summary: A prospective study at Johns Hopkins University (Baltimore, MD) found that among men diagnosed with GG1 prostate cancer and undergoing active surveillance, higher adherence to dietary guidelines recommendations may be associated with a lower risk of grade classification.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren