![Dr. Erin Van Blarigan](https://cancer.ucsf.edu/sites/cancer.ucsf.edu/files/styles/medium/public/images/person/erinvanblarigan1.jpg?itok=7blzp8ky)
De analyse includeerde 1149 deelnemers aan de studie die voor aanvang van de behandeling voor mCRC een voedselfrequentievragenlijst beantwoordden. De mediane leeftijd van de patiënten was 59 jaar, 41% waren vrouwen, en 86% waren blank. Tijdens mediaan 6,1 jaar follow-up (IQR 5,3-7,2) overleden 974 deelnemers en werd progressie zonder overlijden gezien in 103 deelnemers. Inname van plantaardig vet was geassocieerd met lager risico van ACM: versus het kwartiel met de laagste inname was in de kwartielen twee, drie, en vier de HR 0,74 (95%-bti 0,62-0,90); 0,75 (0,61-0,91) en 0,79 (0,63-1,00); met p voor trend 0,12. Inname van plantaardig vet was ook geassocieerd met verlaagd risico van progressie of overlijden: versus kwartiel één was in de kwartielen twee, drie, en vier de HR 0,74 (95%-bti 0,62-0,89); 0,78 (0,64-0,95) en 0,71 (0,57-0,88) met p voor trend 0,01. Inname van verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd, en dierlijk vet was niet geassocieerd met risico van mortaliteit of progressie.
De onderzoekers concluderen dat matige of hoge inname van plantaardig vet geassocieerd kan zijn met lager risico van overlijden of progressie onder patiënten met mCRC.
1.Van Blarigan EL, Ma C, Ou F-S et al. Dietary fat in relation to all-cause mortality and cancer progression and death among people with metastatic colorectal cancer: data fron CALGB 80405 (Alliance)/SWOG 80405. Int J Cancer 2022; epub ahead of print
Summary: Analysis of patients participating in the CALGB/SWOG 80405 trial found that moderate or higher vegetable fat intake may be associated with lower risk of cancer progression or death among patients with metastatic colorectal cancer.