Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Zwangerschapsuitkomsten na diagnose van maligniteit in de leeftijd van vijftien tot veertig jaar

(0)2017-03-24 11:24   ( Nieuws )

Dr. Hazel NicholsNaarmate behandeling en overleving van maligniteiten in adolescenten en jong-volwassenen verder verbeteren zullen steeds meer vrouwen die een AYA-maligniteit overleefd hebben zwanger worden (adolescent and young adult; leeftijd vijftien tot veertig jaar). Dr. Hazel Nichols (University of North Carolina, Chapel Hill) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van zwangerschapsuitkomsten van vrouwen met een diagnose van een maligniteit op AYA-leeftijd. Ze publiceren de studie online in JAMA Oncology.1

De onderzoekers linkten het North Carolina Cancer Registry met geboortenregisters van de staat, en identificeerden 2598 tussen januari 2000 en december 2014 levendgeboren kinderen van moeders die tussen januari 2000 en december 2013 als AYA een diagnose van een maligniteit hadden gekregen. Ze vergeleken de zwangerschapsuitkomsten in dit cohort met zwangerschapsuitkomsten van 12.990 voor maternale leeftijd en jaar van bevalling gematchte vrouwen zonder diagnose van een maligniteit. De controlegroep was at random uit de geboortenregisters gekozen. De gemiddelde leeftijd van de moeders bij de bevalling was 31 jaar (SD 5 jaar). Eindpunten van de studie waren prevalenties van preterme geboorte, laag geboortegewicht, small for gestational age (SGA) geboorte, sectio caesarea, en lage Apgar-score (lager dan 7).

In het cohort van overlevers van AYA-maligniteiten was er, vergeleken met de controlevrouwen, een significant hogere prevalentie van preterme geboorte (prevalence ratio 1,52; 95%-bti 1,34-1,71), laag geboortegewicht (PR 1,59; 95%-bti 1,38-1,83), en sectio caesarea (PR 1,08; 95%-bti 1,10-1,14). De hogere prevalentie van deze uitkomsten was voornamelijk geconcentreerd in vrouwen met een diagnose tijdens de zwangerschap. Andere factoren die geassocieerd waren met preterme geboorte en laag geboortegewicht waren blootgesteld zijn aan chemotherapie, en een diagnose van mammacarcinoom, non-Hodgkin lymfoom, en gynecologische maligniteiten. De prevalentie van SGA en lage Apgar-score verschilde niet significant tussen beide groepen.

De onderzoekers concluderen dat kinderen die geboren worden uit AYA-overlevers verhoogde risico’s hebben van preterme geboorte en laag geboortegewicht. Additionele surveillance van zwangerschappen in deze populatie is gewenst.

In deze audio licht Nichols de studie toe.

1.Anderson C, Engel SM, Mersereau JE et al. Birth outcomes among adolescent and young adult cancer survivors. JAMA Oncol 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren