Er is geen informatie
over de impact van de kwaliteit van de voeding op het risico van prostate cancer grade reclassification
in mannen die actieve surveillance ondergaan. Het Johns Hopkins active surveillance program is een prospectief cohort
van mannen die na een diagnose gunstig-risico prostaatcarcinoom gevolgd worden
met actieve surveillance bij Johns Hopkins University (Baltimore MD). Een
prospectieve cohortstudie onder mannen in het programma die na diagnose
informatie over hun voedingsgewoonten gaven heeft de associatie tussen
voedingskwaliteit en het risico van reclassificatie naar hogere graad
prostaatcarcinoom geïnventariseerd. Prof. Bruce Trock en collega’s publiceren de studie in JAMA Oncology.1
Tussen begin
2005 en maart 2017 includeerde de studie 886 mannen (mediane leeftijd bij
diagnose 66 jaar; IQR 61-69) met grade
group (GG) 1 prostaatcarcinoom die bij diagnose een gevalideerde
voedselfrequentievragenlijst beantwoordden en actieve surveillance ondergingen.
De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers een Healthy Eating Index Index 1999-2000 (HEI)-score en een
energie-gecorrigeerde HEI (E-HEI)-score als maat voor adherentie aan de Dietary Guidelines for Americans, en een
Dietary Inflammatory Index (DII)-score
en energie-gecorrigeerde DII (E-DII)-score als maat voor het
inflammatiepotentieel van de voeding.
Na mediaan
6,5 jaar follow-up (IQR 4,0-9,1) hadden 187 mannen (21%) reclassificatie naar
GG2 of hoger, inclusief 55 mannen (6%) met reclassificatie naar GG3 of hoger
(‘extreme reclassificatie’). De cumulatieve incidentie van reclassificatie was
7% na drie jaar en 33% na tien jaar; de cumulatieve incidentie van extreme
reclassificatie was 2% na drie jaar en 10% na tien jaar. Hogere baseline HEI
(per 1 SD toename van de score sHR 0,85; p=0,03) en E-HEI 0,86; p=0,047) waren
geassocieerd met significant lager risico van reclassificatie; hogere baseline
HEI (0,72; p=0,01) en E-HEI (0,73; p=0,01) waren eveneens geassocieerd met
significant lager risico van extreme reclassificatie. Baseline DII en E-DII
waren niet geassocieerd met risico van reclassificatie of extreme
reclassificatie.
De
onderzoekers concluderen dat onder mannen die actieve surveillance ondergaan na
een diagnose GG1 prostaatcarcinoom kwaliteit van de voeding van invloed kan
zijn op het risico van graad-reclassificatie.
1.Su
ZT, Mamawal M, Landis PK et al. Diet
quality, dietary inflammation potential, and risk of prostate cancer grade
reclassification. JAMA Oncol 2024.4406
Summary: A prospective study at Johns Hopkins
University (Baltimore, MD) found that among men diagnosed with GG1 prostate
cancer and undergoing active surveillance, higher adherence to dietary
guidelines recommendations may be associated with a lower risk of grade
classification.
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)