
De studie includeerde 510.048 personen in de leeftijd van 30 tot 80 jaar, die bij inclusie informatie gaven over hun voedingsgewoonten. Tijdens gemiddeld 9,94 jaar follow-up werd in 1906 deelnemers levercarcinoom gediagnostiseerd. Toename met 50 gram per dag van de consumptie van rood vlees (HR 0,72; 95%-bti 0,49-1,05), gevogelte (0,93; 0,83-1,03), of vis (0,95; 0,85-1,05) was niet geassocieerd met het risico van levercarcinoom in de studiepopulatie, hoewel in subgroepanalyse een inverse assocciatie tussen consumptie van gevogelte en het risico van levercarcinoom werd gezien onder bewoners van het platteland maar niet onder stadsbewoners (p voor interactie 0,046).
De onderzoekers concluderen dat de studie geen associatie tussen consumptie van rood vlees, gevogelte, of vis met het risico van levercarcinoom heeft laten zien.
1.Wang C-R, Cai D, He K et al. Red meat, poultry, and fish consumption and the risk of liver cancer: a prospective cohort study of 0.5 million Chinese adults. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2024-1158
Summary: A prospective cohort study of 0.5 million Chinese adults found no association of consumption of red meat, poultry and fish with the risk of liver cancer.
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)