Thee en
koffie behoren tot de meest-geconsumeerde dranken in de wereld. Een gepoolde
analyse van tien studies van het multinationale Ovarian Cancer Association
Consortium heeft de associatie tussen prediagnose thee- en koffieconsumptie en
de overleving na een diagnose ovariumcarcinoom geïnventariseerd. Prof. Penelope
Webb (University or Queensland, Brisbane, Australië) en collega’s publiceren de studie in het British
Journal of Cancer.1
De tien
studies telden tezamen 5724 patiënten met een diagnose ovariumcarcinoom.
Vergeleken met vrouwen die voorafgaand aan de diagnose geen groene thee
consumeerden, was consumptie van één of meer koppen per dag geassocieerd met
betere overall survival (aHR 0,84; p
voor trend 0,04). In vijf studies die ook ovariumcarcinoom-specifieke
overleving rapporteerden werd een vergelijkbare associatie gezien (aHR 0,81; p
voor trend 0,045). Correctie voor klinische en leefstijlfactoren leidde niet
tot substantieel andere associaties. Er waren geen aanwijzingen voor een
associatie van consumptie van koffie, zwarte of kruidenthee, of caffeïne-inname
met de overleving na een diagnose ovariumcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat consumptie van groene thee voorafgaand aan een
diagnose ovariumcarcinoom geassocieerd was met betere overleving.
1.Nagle
CM, Ibiebele TI, Bandera EV et al. Pre-diagnosis tea and coffee consumption and survival after a diagnosis
of ovarian cancer: results from the Ovarian Cancer Association Consortium. Br J
Cancer 2024-02792-7
Summary: A pooled analysis of ten studies by
the multinational Ovarian Cancer Association Consortium found that
pre-diagnosis consumption of green tea, but not black or herbal tea or coffee,
was associated with improved survival after a diagnosis of ovarian cancer.
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)