
De analyse includeerde deelnemers van het American Cancer Society Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort, de Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial, en de Southern Community Cohort Study. Bij inclusie in deze cohorten stonden de deelnemers orale monsters af. Tijdens gemiddeld 5,1 ± 3,6 jaar follow-up werd onder 159.840 deelnemers in 236 deelnemers HNSCC gediagnostiseerd. Deze patiënten werden vergeleken met HNSCC-vrije deelnemers van de drie studies, 2:1 gematcht voor cohort, leeftijd, geslacht of etniciteit, en tijd sinds de monstername.
De gemiddelde leeftijd van patiënten en controlepersonen was 60,9 + 9,5 jaar; 24,6% waren vrouwen. Er werden dertien orale bacteriesoorten geïdentificeerd die differentieel geassocieerd waren met ontwikkeling van HNSCC. Deze soorten omvatten nieuw-geïdentificeerde Prevotella salivae, Streptococcus sanguinis, en Leptotrichia soorten, en verscheidene soorten Protobacteria. De onderzoekers ontwikkelden een microbial risk score op basis van 22 soorten. Toename van de score met één standaarddeviatie was geassocieerd met 50% toename van het HNSCC-risico (OR 1,50; 95%-bti 1,21-1,85). Er werden geen schimmel-taxa geïdentificeerd met het HNSCC-risico.
De onderzoekers concluderen dat orale bacteriën een risicofactor kunnen zijn voor ontwikkeling van HNSCC. Het is denkbaar dat aan de hand van deze gegevens personen met een hoog HNSCC-risico kunnen worden geïdentificeerd.
1.Kwak S, Wang C, Usyk M et al. Oral microbiome and subsequent risk of head and neck squamous cell cancer. JAMA Oncol 2024.4006
Summary: A case-control analysis among participants of three prospective trials yielded evidence that certain oral bacterial species are a risk factor for development of HNSCC.
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)